ورود
جیلی، کمپانی معروف چینی است که در ایران با مدل EC7 شناخته شد. کمپانی ای که در بازار جهانی هم حرف برای گفتن دارد و از خودروسازان باکیفیت و شناخته شده ی چین به شمار می آید. بعد از یک دهه و فعالیت کمرنگ در بازار ایران حالا این خودروساز با یک خودروی تماما برقی وارد بازار ایران شده است. البته این ورود به واسطه زیرمجموعه جیلی یعنی شرکت جئومتری صورت گرفته است که تنها خودروهای تمام الکتریکی می سازد. با معرفی اولیه این خودرو همراه ما باشید.
جئومتری C را می توان در اصل یک کراس اور جمع و جور دانست، کراس اوری که در بدنه اش از خطوط کشیده و شکسته استفاده شده تا ضریب درگ کمتری داشته باشد و در مقابل هوا کمتر مقاومت کند. در نمای جلویی خبری از جلو پنجره نیست و مهم ترین المانی که دیده می شود چراغ های جلو هستند که تا وسط گلگیر جلو کشیده شده اند. در نمای عقبی چراغ های بزرگ دیده می شوند که به هم متصل هستند و شیشه عقب کوچک که هماهنگی خوبی با قسمت های عقبی خودرو دارند. چراغ های این خودرو سفید-مشکی هستند که در نسخه سفید رنگ، نمای جذابی پیدا کرده اند. دستگیره های خودرو هم در نگاه اول دیده نمی شوند، زیرا مشابه محصولات تسلا هستند و تا قصد باز کردن درب را نداشته باشید، خبری از آن ها نخواهد بود.
در بخش فنی این خودرو مجهز به یک موتور الکتریکی است که می تواند 204 اسب بخار قدرت و 310 نیوتون متر گشتاور تولید کند. این نیرو و گشتاور به چرخ های جلو می رسد و می تواند در 7.7 ثانیه از 0 به 100 برسد. جئومتری C مجهز به باتری نسبتا بزرگ 70 کیلووات ساعتی است که قادر است تا 500 کیلومتر راننده را همراهی کند. البته یک نسخه با باتری 53 کیلووات ساعتی هم موجود هست که برد کمتری دارد، اما مشخص نیست کدام نسخه وارد بازار ایران خواهد شد. باتری های این خودرو می توانند در 42 دقیقه تا 80 درصد شارژ شوند که عدد بسیار خوبی تلقی می شوند.
در داخل کابین با یک خودروی مدرن طرف هستیم. جئومتری C از لحاظ آپشن لیست بلند بالایی دارد که از مهم ترین آن ها می توان به هد آپ دیسپلی، مانیتور 12.3 اینچی مولتی مدیا، فیلتر AQS برای تهویه هوا، کروز کنترل تطبیقی، رادار بین خطوط، رادار نقطه کور و سقف پاناروما اشاره کرد.
جئومتری C یک خودروی اقتصادی جذاب و به روز است. آپشن های کامل، استفاده از انرژی الکتریکی، طراحی داخلی و بیرونی جذاب از ویژگی های مثبت این خودرو است. اما واقعیت این است که در حال حاضر زیرساخت های لازم برای حضور یک خودروی تماما برقی در بازار ایران وجود ندارد. از این رو باید دید همزمان با فراهم شدن زیرساخت ها لازم، شرکت فردا موتور به عنوان وارد کننده این خودرو چقدر می توانند در بحث عرضه خدمات، تامین قطعات یدکی و البته قیمت گذاری موفق باشد.