ایران خودرو تارا اتوماتیک V4 1399-اکنون

کشور
ایران ایران
شرکت خدمات دهنده
ایساکو
نوع عرضه
مونتاژ
قیمت کارخانه
911,890,000 (تومان)
قیمت بازار
1,140,000,000 (تومان)
مزایا
  • گرافیک مناسب چراغ های عقب نسبت به نسل قبلی
  • بهره مندی از امکانات بیشتر از مدل قبلی
معایب
  • قیمت بالا در بازار آزاد
  • قوای حرکتی متوسط
تارا اتوماتیک سال از نظر فنی تفاوتی با تیپ قبلی خود ندارد. پیشرانه این خودرو از نوع 1.6 لیتری 4 سیلندر TU5+ با 113 اسب بخار قدرت و 144 نیوتن متر گشتاور است، جعبه دنده این خودرو نیز از نوع 6 سرعته اتوماتیک است.
ایران خودرو تاکنون (اردیبهشت 1402) قیمت تارا اتوماتیک سال را اعلام نکرده است.
بنابر اعلام سازنده، تارا اتوماتیک V4 اوایل تابستان 1402 به بازار وارد خواهد شد.
مشخصات فنی ایران خودرو تارا اتوماتیک V4
190 KM/H
حداکثر سرعت
ثانیه
شتاب 0 تا 100
کلاس بدنه
سدان
حجم موتور
1600 سی سی
نوع موتور
بنزین سوز
تعداد سیلندرها
4
نوع جعبه دنده
اتوماتیک تیپ ترونیک
مصرف سوخت ترکیبی
7.15 لیتر در 100 کیلومتر
مشخصات فنی بدنه
کلاس اتومبیلC Segment
وزن1270 کیلوگرم
تعداد فضای سرنشینان5
ابعاد و نوع لاستیک چرخهای جلو195/55R16
ابعاد و نوع لاستیک چرخهای عقب195/55R16
مشخصات فنی موتور
تعداد سوپاپ ها16
آرایش قرار گیری سیلندرهاخطی مستقیم
محل قرار گیری موتورموتور جلو
سیستم سوخت رسانیانژکتوری با پاشش چند نقطه ای سوخت
حداکثر توان خروجی (دور بر دقیقه / اسب بخار)113 اسب بخار در 6000 دور در دقیقه
حداکثر گشتاور خروجی (دور بر دقیقه / نیوتن متر)144 نیوتن متر در 4500 دور در دقیقه
توان خروجی حجمی (اسب بخار بر لیتر)68.75 اسب بخار بر لیتر
ظرفیت باک50 لیتر بنزین + لیتر گاز + لیتر باک سوخت دوم
روغن مناسب برای خودرو5w30 SN
روغن مناسب برای خودرو 210w40 SN
مشخصات جعبه دنده ( Transmission )
تعداد دنده (جلو)6
محل قرار گیری اهرم تعویض دندهکنسول میانی
سیستم حرکتی خودرو (انتقال قدرت)موتور جلو دیفرانسیل جلو
سیستم ترمزها
نوع سیستم ترمزدارای سیستم ضد قفل ABS، EBA، HSA، ESC
نوع دیسک و کالیبر ترمز جلودیسکی خنک شونده
نوع دیسک و کالیبر ترمز عقبدیسکی
سیستم تعلیق و فرمان
نوع سیستم فرماندارای قدرت کمکی برقی
عملکرد اتومبیل
حداکثر سرعت190 کیلومتر بر ساعت
شتاب 0 الی 100 (برحسب ثانیه) ثانیه
مصرف سوخت شهری(بنزین) لیتر در 100 کیلومتر
مصرف سوخت جاده ایی(بنزین) لیتر در 100 کیلومتر
استاندارد آلایندگییورو 5
محدوده گارانتی
محدوده گارانتی3سال يا 60/000 كيلومتر(هر كدام زودتر فرا برسد)
امکانات رفاهی ایران خودرو تارا اتوماتیک V4
کیسه های هوا ( نوع و تعداد )4 عدد، کیسه های هوای راننده، سرنشین، و جانبی
سیستم های پایداری و کمک رانندهدارای سیستم کنترل پایداری esp
سیستم های امنیتی و حفاظتیدارای ایموبلایزر، قفل مرکزی و ورود و خروج و استارت بدون کلید
سیستم فرمان و هدایت پذیریدارای فرمان برقی
نوع غربیلکدارای کلید های کنترلی سیستم صوتی روی فرمان
سیستمهای تهویه مطبوعسیستم تهویه با تنظیمات الکتریکی اتوماتیک
سیستم صوتی و تصویریدارای 6 بلندگو(درب جلو، داشبورد و طاقچه عقب)
سیستمهای مولتی مدیادارای نمایشگر 7 اینچی، پورت USB، بلوتوث، قابلیت میرورلینگ، دراای دوربین دنده عقب
سیستم صندلیهای جلودارای روکش چرم و پارچه،تنظیمات برقی 6 جهته راننده و 4 جهته برای سرنشین، دارای جا موبایلی روی کنسول جلو، دارای چراغ برای آفتابگیر راننده و چراغ خوش امد گویی روی درب، دارای دستگیره سقفی برای سرنشینان
سیستم صندلیهای عقبدارای سیستم ISOFIX، صندلی های تاشو، دارای زیر آرنجی ردیف عقب
سیستم آیینه هاآینه های جانبی برقی راهنمادار با قابلیت تاشوندگی
سیستم شیشه هاشیشه های جلو و عقب برقی، کلید های بالابر شیشه های ردیف جلو بر روی درب، دارای گرمکن شیشه عقب، دارای سنسور باران برای کارکرد خودکار برف‌پاککن
سیستم های سقفدارای سانروف برقی دو حالته، دارای آنتن کوسه ای
سیستم روشنایی جلوچراغهاي نئون جلو، چراغ روز ، مه شكن، تنظيم ارتفاع چراغ هاي جلو از داخل، سيستم روشنايي ترك خودرو ، دارای روشن و خاموش شدن اتوماتیک چراغ ها
سیستم روشنایی عقبدارای مه شکن عقب، چراغ های عقب با گرافیک جدید
سنسورهای پیش فعالدارای سنسور دنده عقب، دارای سیستم پایش فشار باد تایر هاTPMS
سیستم های کمک رانندگیدارای کروز کنترل؛ دارای سنسور برای باز شدن خودکار درب صندوق با تکان دادن پا، دارای کلید تماس اضطراری SOS
6 دقیقه


تارا جدیدترین خودروی ملی تولید ایران خودرو است که اتفاقا تیپ اتوماتیک آن  لوکس ترین خودروی تولید داخل محسوب می شود. تارا یک خودروی سدان کلاس C است که بر اساس خودروی پژو 301 طراحی و تولید شده است. پس از برجام و عقد قرارداد میان ایران خودرو و پژو فرانسه، قرار بود تا ابتدا 3 محصول از شرکت فرانسوی توسط ایران خودرو در ایران تولید و به فروش برسد. پژو 301 یکی از همین موارد بود که قرار بود توسط ایران خودرو به تولید برسد.

 

 

اما پس از بازگشت مجدد تحریم ها علیه ایران، پژو به ناچار از بازار ایران رفت. ایران خودرو با توجه به اینکه پلتفرم پژو 301 را در اختیار داشت با کمک مهندسان داخلی پلتفرمی جدید را بر مبنای پلتفرم پژو 301 طراحی کردند. اولین محصولی که بر اساس این پلتفرم داخلی طراحی و تولید شد تارا بود. خودرویی که با تاخیر و حواشی زیاد رونمایی شد.

 

مشخصات فنی تارا V4

تارا ابتدا در نسخه دنده دستی و با امکانات رفاهی نسبتا متوسط رونمایی و به فروش رسید. چندی بعد ایران خودرو اقدام به رونمایی از نسخه اتوماتیک تارا کرد که از نظر امکانات رفاهی سطح بالاتری نسبت به نسخه دنده‌ای داشت. اکنون ایران خودرو قصد دارد تا نسخه جدیدی از تارا اتوماتیک را به بازار خودرو کشور عرضه کند که نام آن تارا اتوماتیک V4 است. این تیپ از تارا اتوماتیک نسبت به تیپ قبلی امکانات رفاهی بیشتری دارد و در برخی جزئیات ظاهری نیز تغییراتی پیدا کرده است.

تارا اتوماتیک سال از نظر فنی تفاوتی با تیپ قبلی خود ندارد. پیشرانه این خودرو از نوع TU5+ بوده که یک پیشرانه 1.6 لیتری 4 سیلندر است. این پیشرانه توانایی تولید 113 اسب بخار قدرت و 144 نیوتن متر گشتاور را دارد. همچنین جعبه دنده این خودرو از نوع 6 سرعته اتوماتیک است که نیروی پیشرانه را به چرخ های جلو منتقل می کند.

 

بررسی طراحی ظاهری

از نظر ظاهری تیپ V4 نسبت به تیپ قبلی که V2 نام دارد تنها یک تفاوت دارد. این تفاوت به نمای عقب خودرو و طراحی چراغ های عقب باز می گردد. از زمان رونمایی تارا، انتقادات بسیار زیادی به طراحی چراغ های عقب این خودرو وارد می شد. با اینکه این طراحی مطابق ترند روز دنیا انجام شده بود، به دلیل گرافیک نامناسب چراغ های اصلی و نور بسیار زیاد آن خصوصا در شب اصلا مورد پسند قرار نگرفت. اما این مورد در نسخه جدید تارا اتوماتیک اصلاح شده و خوشبختانه دیگر با آن نور شدید و آزار دهنده مواجه نیستیم!

 

نمای روبرو تارا اتوماتیک.webp

 

امکانات و آپشن های تارا V4

همانطور که اشاره کردیم بیشترین تفاوت تیپ جدید با تیپ قبلی تارا اتوماتیک مربوط به امکانات رفاهی می شود. در تیپ V4 اکنون شاهد کیک سنسور یا سنسور پا برای اولین بار در یک محصول ملی هستیم. سنسور پا در زیر سپر عقب خودرو قرار دارد که با آوردن پا به زیر سپر و تشخیص سنسور، درب صندوق خودرو باز یا بسته می شود. همچنین در این خودرو برای اولین بار شاهد امکان برقراری تماس اضطراری (SOS) هستیم که تا قبل از تارا اتوماتیک در هیچ خودروی تولید داخلی وجود نداشت.

 

صندلی های ردیف عقب خودرو تارا.webp

 

همچنین کلیدهای تنظیم شیشه بالابرها نیز که در نسخه های قدیمی بر روی کنسول وسط بود در این خودرو قرار است به روی درب جلو منتقل شود که حرکتی مثبت است. تارا اتوماتیک تیپ V2 فاقد زیر آرنجی برای سرنشینان عقب بود اما طبق گفته ایران خودرو در تارا اتوماتیک V4 این امکان به صندلی های عقب اضافه شده است. از جمله دیگر تغییرات تارا اتوماتیک سال نسبت به تیپ V2 می توان به اضافه شدن چراغ آفتابگیر راننده، اضافه شدن دستگیره سقفی برای سرنشین جلو و چراغ خوشامد گویی رودری اشاره کرد.

لازم به ذکر است که تارا اتوماتیک سال با دارا بودن امکاناتی نظیر چهار کیسه ایمنی هوا، سیستم ترمز ضد قفل، توزیع الکترونیکی نیروی ترمز و سیستم کنترل پایداری الکترونیکی، سیستم ضد سرقت، سنسور دنده عقب، سیستم پایش فشار باد تایرها، کروز کنترل، سنسور نور و باران، سیستم ورود بدون کلید و استارت دکمه ای، ایزوفیکس، قابلیت تماس اضطراری SOS، فرمان برقی دارای کلیدهای کنترلی، شیشه بالابرهای برقی، آینه های جانبی برقی، سیستم تهویه دستی با تنظیم دریچه ها به صورت الکترونیکی، نمایشگر مالتی مدیا 7 اینچی با ورودی USB، بلوتوث و قابلیت نمایش اطلاعات تلفن همراه، آینه های جانبی تاشو برقی، سانروف برقی، صندلی راننده با تنظیم در 4 جهت به صورت برقی و دو جهت به صورت دستی، صندلی سرنشین با قابلیت تنظیم در دو جهت به صورت برقی و دو جهت دستی، گرمکن صندلی های جلو، چراغ خوشامد گویی و سنسور پا برای باز شدن صندوق عقب لوکس ترین خودروی تولید داخل محسوب می شود.

 

جمع بندی

تارا اتوماتیک سال طبق گفته معاون تحقیقات، طراحی و تکوین محصول ایران خودرو قرار است در آبان ماه سال 1401 به خط تولید ایران خودرو اضافه شود. هنوز قیمت این خودرو مشخص نشده اما قطعا این خودرو گران ترین خودروی تولید داخل خواهد بود که با اختلاف چند ده میلیون تومانی نسبت به تارا اتوماتیک فعلی به فروش خواهد رسید. 

نظرات کاربران
درودیان
درودیان
6 فروردین 1404
تارا اتوماتیک چطور قفل می شود؟ بعد از هر بار بستن درب ۲بار صدای بوق به صدا در می آید، چگونه این مشکل حل می شود؟