1. خانه
  2. اخبار خودرو
  3. اخبار اقتصادی
  4. واردات خودروهای دست‌دوم به بازار ایران؛ نسخه‌ای برای تسکین قیمت

واردات خودروهای دست‌دوم به بازار ایران؛ نسخه‌ای برای تسکین قیمت

30 خرداد 1398
  • 15

برخی کارشناسان معتقدند که آزادسازی واردات خودروهای دست‌دوم می‌تواند به‌عنوان یک‌راه حل برای کنترل و کاهش قیمت خودروهای وارداتی (و یا حتی داخلی) در بازار، مؤثر واقع شود، هرچند در این میان نباید فراموش کنیم که واردات و عرضه خودروهای دست‌دوم نیز باید تحت شرایط و نظارت‌های خاصی انجام شود تا مجدداً با یک آشفتگی و چالش جدید در بازار روبرو نشویم.

چند روزی است که اخبار و حواشی بازار خودرو در کشور، بیش از هر زمان دیگری موردتوجه قرارگرفته است و خریداران نیز با مشکلاتی مانند افزایش بی‌رویه قیمت‌ها در بازار آزاد و یا کمبود قطعات یدکی برای برخی از خودروها مواجه هستند، برخی منابع از مطرح‌شدن پیشنهاد واردات خودروهای دست‌دوم به کشور و البته احتمال تحقق این امر در آینده‌ای نه‌چندان دور خبر داده‌اند و برخی کارشناسان معتقدند که آزادسازی واردات خودروهای دست‌دوم می‌تواند به‌عنوان یک‌راه حل برای کنترل و کاهش قیمت خودروهای وارداتی (و یا حتی داخلی) در بازار، مؤثر واقع شود، هرچند در این میان نباید فراموش کنیم که واردات و عرضه خودروهای دست‌دوم نیز باید تحت شرایط و نظارت‌های خاصی انجام شود تا مجدداً با یک آشفتگی و چالش جدید در بازار روبرو نشویم.


آیا واردات خودروی دست‌دوم موجب کاهش قیمت‌ها می‌شود؟

اگرچه در بازار ایران و در شرایط فعلی، بسیاری از خودروهای دست‌دوم باقیمتی به‌مراتب بالاتر از قیمت نمونه صفرکیلومتر خود در سال‌های گذشته به فروش می‌رسند اما در بسیاری دیگر از کشورها، خودرو یک کالای سرمایه‌ای نبوده و معمولاً نمونه دست‌دوم آن (حتی اگر کارکرد زیادی نداشته باشد)، افت قیمت قابل‌توجهی پیدا می‌کند، مگر اینکه مدلی خاص و کمیاب و یا دارای ارزش کلکسیونی باشد. بنابراین در شرایطی که نمایندگی‌های موجود، به دلیل تحریم‌ها امکان خرید مستقیم خودرو از کمپانی‌های مربوطه را نداشته و معمولاً تأمین خودرو از طریق عاملیت‌ها یا تأمین‌کنندگان واسطه خارجی و باقیمتی بالاتر (نسبت به خرید مستقیم و عمده از کمپانی) انجام می‌گیرد، می‌توان گزینه‌های ارزان‌تری را نیز خریداری کرد که همان مدل‌های دست‌دوم هستند. بدین ترتیب واردات خودروهای دست‌دوم، موجب افزایش میزان عرضه در بازار داخلی شده و از طرفی ارز بری آن نیز نسبت به واردات خودروهای صفرکیلومتر، تا حد قابل‌توجهی کمتر خواهد بود. اما به‌غیراز مسئله ممنوعیت واردات خودرو و البته افزایش نرخ ارز، آنچه در حال حاضر موجب افزایش چشمگیر قیمت خودروها شده است، فعالیت و قیمت‌گذاری غیرمتعارف دلالان در بازار آزاد است که یقیناً اگر این رویه، بدون کنترل و نظارت‌های بازدارنده ادامه یابد، قیمت‌گذاری خودروهای دست‌دوم وارداتی نیز همانند شرایط فعلی، تحت تأثیر فعالیت واسطه‌ها قرار می‌گیرد و حتی هزینه کمتر واردات آن‌ها و یا افزایش میزان عرضه نیز نمی‌تواند تأثیر مطلوب و رضایت بخشی در کنترل و کاهش قیمت‌ها داشته باشد. درهرحال شکی نیست که در صورت آزاد شدن واردات خودروهای دست‌دوم، واردکنندگان می‌توانند خودروهای کارکرده و حتی نمونه‌های کم کارکرد را باقیمتی به‌مراتب کمتر از مدل‌های صفرکیلومتر خریداری کرده و به کشور وارد کنند، هرچند که باید دید در صورت تحقق این امر، تعرفه و ضوابط گمرکی تعیین‌شده برای این خودروها به چه صورت خواهد بود.


نیاز به تعیین شرایط و ضوابط خاص برای واردات خودروهای دست‌دوم

همان‌طور که می‌دانید، معمولاً بسیاری از خودروها برای هر منطقه یا بازار مشخصی که سفارش گذاری و تولیدشده باشند، ویژگی‌های متفاوتی دارند و به‌عنوان‌مثال ممکن است یک کمپانی، خودروهای تولیدشده برای بازار خاورمیانه را با آپشن های پایه بیشتری نسبت به نمونه سفارش اروپا به بازار عرضه کند و یا حتی برخی از ویژگی‌های فنی آن‌ها (مانند برنامه‌ریزی سیستم ECU) نیز با توجه به اختلاف شرایط و وضعیت آب‌وهوا در مناطق مختلف، متفاوت باشد. بنابراین این مسئله بسیار مهم است که بدانیم خودرو دست‌دوم از کدام مبدأ و دقیقاً با چه مشخصاتی به کشور وارد می‌شود و از طرفی لازم است که وضعیت سلامت خودرو و همچنین صحت میزان کارکرد و تنوع آپشن های آن، پیش از عرضه در بازار، توسط کارشناسان معتبر موردبررسی قرار گیرد. بااین‌وجود شاید یکی از راهکارهای مؤثر، ورود خودرو دست‌دوم به‌شرط صدور یک گواهینامه تائید کارشناسی از سوی نمایندگی‌های مجاز یا یک مرجع نظارتی معتبر باشد تا اطمینان و آسودگی خاطر مشتریان نیز نسبت به خرید این‌گونه از خودروها افزایش یابد. علاوه بر این مسئله، اگرچه بسیاری از خریداران و علاقه‌مندان خودرو ترجیح می‌دهند که برای واردات خودروهای دست‌دوم، محدودیتی از بابت نوع برند وجود نداشته باشد اما ازنظر کارشناسان این بازار و با توجه به شرایط اقتصادی فعلی، اگر شرط دارا بودن نمایندگی برای واردات این خودروها نیز تعیین شود، خریداران نیز کمتر با مشکلات ناشی از کمبود قطعات و محدودیت‌های خدمات پس از فروش برای برندهای مختلف روبرو می‌شوند، هرچند که این مسئله، نیازمند همکاری بیشتر نمایندگی‌ها و تعیین یک‌راه حل مؤثر و جامع برای تأمین سریع‌تر قطعات و همچنین گسترش خدمات مربوط تعمیر و نگهداری خواهد بود. همچنین احتمال می‌رود که برای واردات خودروهای دست‌دوم، محدودیت‌هایی نیز از بابت شرایط فنی، میزان کارکرد و همچنین سال ساخت تعیین گردد تا بدین ترتیب تعریف مشخصی برای یک خودرو دست‌دوم و تمایز آن از یک مدل فرسوده وجود داشته باشد.



نظرات

  • kkk kkk (4 تیر 1398 ساعت 10:25)

    باید اتومبیل از انحصار خودرو سازها ... خارج شود چرا مثل مناطق آزاد تعرفه واردات را کم نمی کنید.

  • رضا رضا (2 تیر 1398 ساعت 12:33)

    1- خودرو کار کرده خارجی کیفیتش از نو داخلی کمتر نیست بیشتره 2- ارزانتره 3- برای از بین بردن انحصار و زور گویی خودرو ساز داخلی لازم است 4- م در واقع خودرو ساز نیستیم و نبوده ایم پس چه بهتر از امکانات دنیا استفاده کنیم و خودمان را تحریم نکنیم 5- خودرو خارجی کارکرده نفعش به کل ملت می رسد. می توان کار واردات واردات آنرا به یک شرکت داد که سهامش مال سهام عدالت باشد و متعلق به کل ملت. 6- لباس کارکرده خارجی خیلی بهتر از لباس کارکرده ایرانیه. خودرو هم همین طوره...

  • HAm HAm (1 تیر 1398 ساعت 11:05)

    به نظر من کار بسیار درست و عقلانی است. در کشوری یک مشت دلال از خدا بی خبر و کمپانی های سود جویی که ماشین های بی کیفیت و چند برابر قیمت جهانی رو قالب مردم ضعیف می کنند بایستی بداند که با ورود این کالاهای هزاران بار با کیفیت تر از کالای آنها(مثال هیوندای 3 مدل پایینتر با حدود قیمت 150 میلیون تومان) کسی سوار دنا و ساندروی 160 میلیونی نخواهد شد.

  • sfo sfo (1 تیر 1398 ساعت 08:21)

    شما واردات رو برا همه ازاد کنید خود ملت میدونن چی وارد کنن

  • رضا رضا (31 خرداد 1398 ساعت 16:24)

    من فکر میکنم : دولت ، ارز کافی برای وارد کردن خودروهای دست دوم خارجی رو نداره و همینطور منابع کافی و برنامه ای برای خدمات پس از فروش این خودروها رو به طور حتم نخواهد داشت ، به احتمال خیلی زیاد این مورد هم مثل تمام وعده های قبلی ، که نتونستن جامه عمل بپوشونن ، فراموش میشه و هیچ اقدامی صورت نمیگیره ، البته ناگفته نماند این طرح به مزاق ایران خوردویی ها و سایپایی ها خوش نمیاد و ممکنه تمام عزمشونو برای رد کردن این طرح از طرف دولت جزم کنن !

    امیر امیر (4 تیر 1398 ساعت 22:29)

    مگردولت میخادپولشروبده شرکتهای داخلی واردمیکنندومردم هم میخرند

  • محمد محمد (30 خرداد 1398 ساعت 18:02)

    به هیچ روی واردات خودروی دست دوم کار درستی نیست و بی تردید این فکر نادرست فکری زیانباربرای کشورمان می باشد! آن هم درجایی که باید بر روی رونق درست و دوباره ی قطعه سازی در کشور و نیز انتقال پلت فورم به کشور متمرکز بود. در دوران دولت های نهم و دهم با واردات قطعه و خودرو از چین هم قطعه سازی در کشور متوقف شد و هم مشاغل زیادی از دست رفت و واردات خودروی دست دوم منجر به از دست رفتن همیشگی صنعتی مادر خواهد شد! لابد بعدها می خواهیم گریه کنیم و غصه بخوریم و انگشت اتهام به سوی این و آن نشانه ببریم که مقصر کیست! به جای کار بر روی این ایده ی تحقیر آمیز واردات خودروی دست دوم بر روی داهکار درست متمرکز باید شد! راهکاری که هم به کنترل بازار و ایجاد رقابت منطقی و کارا که در خدمت رشد صنعتی کشورمان هم باشد منتهی بشود و هم به سود مصرف کنندگان آن هم با پاشداشت شان و منزلت و احترام مصرف کنندگان همراه باشد! پس بی تردید راهکار منطقی و درست برای کشوری که تجربه موفق قطعه سازی و حتا صادرات قطعه به اروپای غربی را هم دارد به هیچ روی واردات خودرو چه نو و چه دست دوم نیست! بماند که اصل واردات خودروی دست دوم حس حقارت به نسل جوان ایرانی هم خواهد داد که از این دید تاثیر منفی آن بر حس اعتماد عمومی و ملی هم باید به واردات خودروی دست دوم نگریسته شود! پس راهکار چیز دیگری است آن هم درجایی که امکان کار با خودروسازانی از اروپا هنوز وجود دارد که هم چون در بازار آمریکا حضور ندارند از کار با ایران ترسی ندارند و هم چون از زیر مجموعه ی خودروسازان صاحب دانش و فن آوری همچون فولکس واگن یا رنو هستند می شود با واسطه آنها به انتقال نقشه و محاسبه و دانش به کشور کمک کرد و قطعه سازی را رشد داد و حتا کارآفلرینی حقیقی کرد! پس به جای بحث بر سر واردات خودروی دست دوم بحث بر روی کار با خودروسازانی همچون سآت اسپانیا که با پلت فرم های و دانش فوکلس واگن کار می کند و زیر مجموعه ان است یا کار با اشکودا چک که آن هم زیر مجموعه فولکس واگن است و یا کار با داچیا رومانی که زیر مجموعه ی رنو است را باید جدی پیگیری کرد و در دستور کار قرار داد.

  • مجید مجید (30 خرداد 1398 ساعت 13:14)

    یعنی ما اون روز رو میبینیم
    خوب نیست خودرو دست‌دوم برای شخصیت کشور ما مناسب نیست ولی مجبوریم چون کسی به فکر مردم ما نیست

    Ham Ham (1 تیر 1398 ساعت 11:09)

    شخصیت کشور، خ خ خ خ، مگه شخصیت داریم
    شخصیت کشورت رو وقتی بسنج که اقتصاد کشور اوضاعش اینقدر بد نباشه
    شخصیت کشورت رو وقتی بسنج که میخای بری اونطرف آب

  • علی علی (30 خرداد 1398 ساعت 12:34)

    باسلام:امید وارم این تصمیم عملی شود هرچند به نفع بعضی راند خواران نیست چنین امر مهمی اتفاق بیا فتد. چون بازارشان کساد می شود.

  • ناشناس ناشناس (30 خرداد 1398 ساعت 12:14)

    ماشین خارجی با 5 سال مدل پایین تر از ماشین ایرانی هزاران بار بهتر و بادوام تره بخدا کاش وارادات خودرو دسته دوم خارجی آزاد بشه

    عبدالهی عبدالهی (2 تیر 1398 ساعت 10:49)

    البته تجربه نشان داده است که واردات خودروی دست دوم نه تنها مقرون به صرفه نیست که زیانی جبران ناپذیر به اقتصاد خانواده و کشور وارد می کند. زیرا خودرو نیاز به قطعه دارد که در کشور یافت نمی شود. لذا مثل اتوبوسهای بنزی که برای شرکت واحد وارد شد در کمتر از یکی دوسال زمینگیر می شوند. اتوبوسهایی که عکس پدر پسر شجاع روی آن بود یادتونه؟؟؟

  • mahdi mahdi (30 خرداد 1398 ساعت 10:40)

    اگه واردات آزاد بشه پس آقازاده ها و امثال اونها چطوری بخورن

  • محمدی محمدی (30 خرداد 1398 ساعت 08:14)

    چرت ننویسید توی ارز برای جو و گندم ماندیم چه برسد به خودرو

    Ham Ham (1 تیر 1398 ساعت 11:07)

    هر کسی بلده ارز خودشو تامین کنه