دنا معمولی اولین تیپ از خانواده دنا محسوب می شود که از سال 1393 به بازار خودروی کشور عرضه شد. ایران خودرو در آن سال دنا را به عنوان لوکس ترین محصول خود معرفی کرد. پس از دنا معمولی ایران خودرو این سدان خوش فروش خود را فیس لیفت کرد و تحت عنوان دنا پلاس در 3 تیپ تاکنون به بازار عرضه کرده است. دنا معمولی ابتدا قرار بود جایگزین سمند شود اما این هدف تغییر کرد و دنا در دستهای بالاتر از سمند قرار گرفت. دنا معمولی در ظاهر تفاوت های نسبتا زیادی با تیپ های دیگر خود دارد.
از نظر طراحی ظاهری دنا معمولی تفاوت های نسبتا زیادی با تیپ های دیگر دنا دارد. گرافیک چراغ های جلو و عقب، جلو پنجره و نمای جانبی شامل طراحی درب ها و آینه های جانبی از جمله این تفاوت هاست. در کل ظاهر دنا معمولی نسبت به سایر تیپ ها سادهتر و قدیمی تر است.
در بخش کابین نیز تفاوتی میان این تیپ با سایر تیپ ها وجود ندارد اما کابین دنا معمولی نسبت به برادر بزرگتر خود یعنی سمند کاملا تغییر کرده و اکنون با یک کابین به مراتب مدرن تر و زیباتر نسبت به سمند مواجه هستیم. در صفحه مدل دنا می توانید بررسی و معرفی کامل این بخش را مشاهده کنید.
از نظر امکانات رفاهی دنا معمولی را می توان تیپ پایه خانواده دنا دانست. این خودرو به امکاناتی نظیر سیستم تهویه مطبوع اتوماتیک با کانال مجزا برای سرنشینان عقب، کلید های کنترل سیستم صوتی از روی فرمان، سیستم مالتی مدیا، آینه های جانبی برقی با راهنما، شیشه بالابر های برقی ردیف جلو و عقب، سنسور دنده عقب، سیستم عیبیابی هوشمند (مالتی پلکس)، بازکن قفل درب صندوق عقب از داخل، چراغ نقشهخوان، ایموبلایزر، کروز کنترل، ستون فرمان جمع شونده و ۲ کیسه هوا مجهز شده است.
از نظر مشخصات فنی دنا معمولی مجهز به پیشرانه معروف ملی EF7 شده که این پیشرانه 4 سیلندر 1/7 لیتری توانایی تولید 113 اسب بخار قدرت و 155 نیوتن متر گشتاور است. جعبه دنده این خودروی سدان نیز از نوع 5 سرعته دستی است که نیروی تولید شده توسط پیشرانه را به چرخ های جلوی خودرو منتقل می کند. مصرف سوخت ترکیبی اعلام شده برای دنا معمولی حدود 7/4 لیتر در هر 100 کیلومتر است.
برای اطلاع از قیمت روز انواع تیپ های دنا از جمله دنا معمولی می توانید به صفحه قیمت دنا مراجعه فرمایید.