نگهداری از خودرو یک نکته بسیار مهم پس از خرید است و اگر مراقبت درست صورت نگیرد، با گذر زمان شاهد فرسوده شدن و نابودی خودرو خواهیم بود. تعمیر خودرو این روزها هزینه کمی ندارد و باید بودجه بسیاری را به آن اختصاص دهید. پس چه بهتر که نگهداری درستی انجام شود، تا کمتر گذرمان به تعمیرگاه و برخی از همین موارد بیفتد.
شما با انجام اقدامات درست میتوانید طول عمر اتومبیل خود را بیشتر کنید و هزینه کمتری هم صرف اتومبیل خود کنید. در این مقاله قصد داریم شما را با فهرستی از کارهایی که نباید با اتومبیل خود انجام دهید، آشنا کنیم.
1) با چراغ هشدار روغن روشن رانندگی نکنید
برخی از چراغهای هشدار وجود دارد که میتوانید با خیال راحت از آنها چشم پوشی کنید. چراغ قرمز روغن یکی از آنها نیست. در صورت روشن شدن در حین کارکرد موتور هر چه سریعتر توقف کرده و اتومبیل را خاموش کنید. روغن را بررسی کرده و در صورت نیاز آن را پر کنید. البته گاهی یک فشنگی روغن معیوب هم میتواند موجب روشن شدن اشتباهی چراغ شود.
2) مانع از اتمام سوخت شوید
تمام شدن بنزین یا گازوئیل میتواند باعث ورود جرم و آشغال های ته باک به سیستم سوخت خودروی شما شده و ایجاد مشکل کند، در بهترین حالت، این مشکل با تعویض فیلتر سوخت حل خواهد شد، اما ممکن است این مشکل با تعویض فیلتر حل نشده و شما مجبور به سرویس و شست و شوی کامل سیستم سوخت رسانی خودرو با پرداخت هزینه ای گزاف شوید.
3) همیشه از چادر ماشین استفاده نکنید
ایرادی ندارد که هرازچندگاهی خودروی خود را زیر چادر قرار دهید، اما آن را به یک عادت تبدیل نکنید. چرا که انباشت رطوبت در زیر چادر مانند این است که اتومبیل را درون یک گاراژ مرطوب قرار داده اید که به مرور باعث آسیب و ایجاد پوسیدگی در بدنه خودرو می شود.
4) از گازوئیل در یک خودرو بنزینی استفاده نکنید
اگرچه شاهد پیشرفت صنعت خودرو هستیم، اما این بدان معنا نیست شما میتوانید در یک خودرو بنزینی گازوئیل ریخته یا در یک خودرو دیزلی بنزین بریزید. تحت هیچ شرایطی چنین کاری نکنید زیرا آسیبی جدی و پرهزینه به خودرو شما وارد خواهد کرد.
6) به هیچ وجه سرویس دوره ای خودرو را نادیده نگیرید
هر اتومبیلی نیاز به تعمیر و نگهداری دارد. بنابراین تفاوتی ندارد شما یک خودرو مدرن دارید یا قدیمی. از این رو سعی کنید کاتالوگ اتومبیل خود را بررسی کنید تا مطلع شوید چه زمانی باید روغن، تسمه تایم و سایر موارد را تعویض کنید. نادیده گرفتن سرویس و نگهداری خودرو موجب آسیب جدی به اتومبیل شده و در گذر زمان هزینههای سنگینی را بر دوش شما خواهد گذاشت.
7) هر نشتی را نادیده نگیرید
هر از گاهی زیر اتومبیل خود را بررسی کنید تا مطلع شوید خودرو نشتی ندارد. رایجترین نشتیها روغن و مایع خنک کننده هستند. البته اگر شاهد نشتی روغن ترمز بودید، به شدت خطرناک است و باید به سرعت آن را تعویض کنید.
8) مراقب کلاچ باشید
اگر خودروی شما دارای گیربکس دستی است، یک راه عالی برای عدم اتکا به کلاچ این است که با پای خود بر روی پدال بازی نکنید. هنگامی که دنده را عوض نمیکنید، پای خود را از کلاچ دور نگه دارید، زیرا حتی مقدار کمی فشار بر پدال شروع به جابجایی کلاچ و افزایش استهلاک آن میکند.
9) خودرو را برای مدت طولانی خاموش نگذارید
اتومبیلها به صورتی طراحی شدند که همیشه در حال حرکت باشند. اگر مدت طولانی خودرو را حرکت ندهید، باعث آسیب دیدن بخش های مختلف آن میشوید. این موضوع منجر به آسیبهای پرهزینهای میشود که از جمله باید به نشتی روغن موتور، خرابی تایرها و سیستم تعلیق و… اشاره کرد.
10) فراتر از قدرت اتومبیل یدککشی نکنید
اگر فراتر از توان اتومبیل خود یدککشی کنید، آسیب جدی به پیشرانه، قطعات سیستم تعلیق و حتی شاسی وارد خواهد شد. تمامی خودروها توانایی یدککشی دارند، اما باید مراقب باشید فراتر از توانایی آنها یدککشی نکنید.
11) از روغن نامناسب استفاده نکنید
قبل از اضافه کردن روغن به موتور، دفترچه راهنما را بخوانید. در حالی که برند موردنظر خریداری شده، اهمیت چندانی ندارد، مطمئن شوید که روغنی که در آن می ریزید ویسکوزیته و استاندارد مناسبی داشته باشد. استفاده از روغن نامناسب باعث فرسودگی پیش از موعد موتور اتومبیل شما خواهد شد. به خاطر داشته باشید که نوع روغن مورد نیاز شما ممکن است بسته به دمای محل رانندگی متفاوت باشد. در نهایت اگر خودروی شما به روغن مصنوعی نیاز دارد از آن استفاده کنید.
12) در سیستم خنک کننده آب نریزید!
هرگز سیستم خنک کننده اتومبیل خود را با آب خالی پر نکنید. چرا که آب خالی در زمستان یخ میزند و در تمام طول سال باعث زنگ زدگی خواهد شد. از نوع مایع خنک کننده توصیه شده توسط سازنده خودرو خود استفاده کنید و در صورت نیاز آن را با مقدار مناسب آب مقطر ترکیب نمایید.
این اطلاعات را در دفترچه راهنما، به صورت آنلاین یا از طریق تماس با نزدیکترین فروشنده بدست خواهید آورد.
13) در هنگام باران پنجرهها را باز نگذارید
اگر هنگام طوفان یا باران، پنجرهها یا سانروف اتومبیل خود را باز بگذارید، ممکن است قطرات آب وارد کابین شده و به بخشهای تزئینی یا لوازم الکترونیکی آن آسیب وارد کند. بنابراین پیشنهاد شده از باز گذاشته شدن پنجرهها و سانروف هنگام باران خودداری کنید.
14) اگر موتور بیش از حد گرم است، رانندگی نکنید
اگر موتور اتومبیل شما شروع به گرم شدن بیش از حد کرد، در اسرع وقت توقف کنید. آمپر آب ماشین معمولاً به شما میگوید که مشکلی بوجود آمده، اگرچه ممکن است اتومبیل شما به جای آن چراغ هشدار داشته باشد. حتی اگر به نظر میرسد چیزی اشتباه نیست، اگر بوی سوختگی را حس کردید یا اگر دیدید که دود از محفظه موتور خارج میشود، سریع از خودرو خارج شوید.
برخی روشها هستند که موجب کاهش گرمای موتور میشوند. یک مورد اینکه اگر با سرعت بالا حرکت کنید، جریان هوا وارد محفظه موتور شده و موجب خنک شدن آن میشود. در سوی دیگر اگر بخاری روشن کنید، کنترل دمایی روی موتور به وجود خواهد آمد. البته بهترین روش توقف اتومبیل و بررسی مشکل است!
15) در آبهای عمیق رانندگی نکنید
هیچگاه با خودرو ساده شهری وارد یک جریان آب عمیق نشوید، زیرا ممکن است موتور اتومبیل را خراب کند. اگر یک شاسی بلند با قابلیت آفرودی وارد جریان آب عمیق میشود، در صورت داشتن سیستم غواصی در آب، دچار آسیب نخواهند شد اما این موضوع برای اتومبیلهای معمولی متفاوت است.
16) قبل از توقف کامل خودرو، جهت حرکت را عوض نکنید!
انجام این کار میتواند منجر به خسارات سنگین روی گیربکس شود. این موضوع در خودرویی با گیربکس اتوماتیک کمتر نگران کننده خواهد بود، به خصوص اگر اتومبیل جدید دارید. در این شرایط اگر خودرویی با گیربکس دستی دارید، این اشتباه موجب خواهد شد تا گیربکس دچار مشکل شود.
17) قطعات ارزان قیمت روی اتومبیل نصب نکنید
شاید در هنگام تعمیر خودرو تمایل پیدا کنید از قطعات ارزان قیمت برای تعمیر استفاده کنید، اما این امر بعدها موجب ایجاد خساراتی در اتومبیل شما خواهد شد. بنابراین اگر به دنبال هزینه مقرون به صرفه برای استهلاک اتومبیل خود هستید، به سراغ قطعات ارزان قیمت نروید زیرا هزینه بیهوده و پردردسر است.