یک کارشناس صنعت تایر با انتقاد از عدم همکاری تولیدکنندگان با وزارت صمت گفت: با اجرای طرح توزیع سیستمی تایر سواری، مشکلات مربوط به کمبود و توزیع ناعادلانه این کالا برطرف میشود.
علی حسینی با اشاره به وضعیت نابسامان بازار لاستیک سواری گفت: متاسفانه با حضور دلالان و محتکران در بازار تایر و به خصوص حوزه لاستیک سبک با گرانی و کمبود سایزهای گوناگون تایر روبهرو هستیم.
وی با انتقاد از عدم نظارت کافی در بازار تایر خودرو افزود: سودجویان از این فرصت سوءاستفاده کرده و بخشی از افزایش قیمتها مربوط به عدم حضور نهادهای نظارتی در بازار تایر میشود؛ برای مثال هماکنون یک جفت تایر پرایدی با قیمت 1میلیون تومانی معامله میشود و این قیمت 2 برابر قیمت مصوب دولتی است که 540هزار تومان است و این مسئله در مورد دیگر سایزهای تایر سواری نیز صادق است.
ضعف نظارت بر بازار تایر به دلیل عدم وجود سامانه توزیع سیستمی
وی در همین رابطه افزود: نهادهای نظارتی ابزار لازم برای نظارت بر بازار تایر سواری را نداشته و گشتهای میدانی و فیزیکی نیز نمیتواند اوضاع کنونی بازار را سامان دهد.
این کارشناس صنعت تایر با اشاره به مزایای طرح توزیع سیستمی تایر سنگین، اظهار داشت: مسئله ضعف نظارت بر بازار تایر در حوزه لاستیک سنگین کمتر به چشم میخورد، چرا که این طرح ابزار لازم برای رصد بازار را مهیا کرده و به دلیل شفافیت زنجیره تامین و توزیع کالا، هرگونه تخلف و احتکار به صورت برخط شناسایی میشود.
حسینی با تاکید بر اینکه امکان استفاده از سامانههای شفافیتزا در حوزه تایر سواری وجود دارد گفت: متاسفانه تاکنون اطلاعات لازم برای توزیع شفاف تایر سواری ایجاد نشده است، که دلیل آن نیز به عدم ثبت اطلاعات تولید و فروش توسط تولیدکنندگان داخی در سامانه جامع تجارت است.
ثبت اطلاعات خرید و فروش تایر در سامانه جامع تجارت ضروری است
وی با اشاره به اقدامات وزارت صمت برای ایجاد بستر لازم توزیع سیستمی تایر سواری گفت: با توجه به خبرهای منتشر شده به نظر میرسد این وزارتخانه برای ایجاد سامانه توزیع سیستمی تایر سبک آمادگی خود را اعلام کرده است.
این کارشناس صنعت تایر به تشریح چگونگی فعالیت سامانههای توزیع سیستمی گفت: در این روش تمامی تولیدکنندگان و واردکنندگان تایر باید اسناد تولید و فروش خود را در سامانه جامع تجارت اظهار کنند.
حسینی افزود: تولیدکنندگان به دلیل اینکه در ابتدای زنجیره تولید تایر هستند میبایست با ثبت اسناد تولید و فروش خود در سامانه جامع تجارت این فرآیند را آغاز کنند؛ همچنین ارز مورد نیاز برای واردات مواد اولیه و مواد لازم مورد نیاز برای تولید تایر میبایست بر اساس آمار تولید این کارخانهها در اختیار آنان قرار بگیرد.
وی با اشاره به نقش حلقههای بعدی زنجیره تولید و توزیع تایر گفت: عاملین فروش تایر نیز در همه سطوح میبایست در سامانه جامع تجارت ثبت نام کرده و اسناد خرید و فروش خود را اظهار کنند به طوری که تمامی فعالیتهای بازار تایر در همه سطوح عمدهفروشی و خردهفروشی برای نهادهای نظارتی قابل رصد و پیگیری باشد.
احتکار و کمبود تایر سواری در صورت همکاری تولیدکنندگان پایان مییابد
این کارشناس صنعت تایر با انتقاد از وضعیت فعلی بازار تایر و عدم همکاری تولیدکنندگان با وزارت صمت، اظهار داشت: در صورت ادامه یافتن این شرایط، وقوع یک بحران شدید در بازار پیشبینی میشود، به طوری که قیمت تایر باز هم گرانتر شده و هیچ نهادی نمیتواند با محتکران و دلالان مقابله کند.
به گفته حسینی همانطور که اجرای طرح توزیع سیستمی تایر توانست بسیاری از مشکلات مربوط به کمبود و توزیع ناعادلانه تایر سنگین را بطرف کند، میتواند برای ساماندهی بازار تایر سواری نیز کارآمد باشد.
وی در پایان با اشاره به سهم بالای تولید داخلی در تامین تایر سواری مورد نیاز کشور گفت: با توجه به اظهارات تولیدکنندگان، لاستیک سبک به اندازه کافی در کشور تولید میشود و بر همین اساس کمبود و گرانی این کالا منطقی به نظر نمیرسد؛ اما همانطور که پیش از این گفته شد، عدم وجود یک سامانه سیستمی برای نظارت بر بازار، علت اصلی این مشکلات است و پیش نیاز ایجاد چنین سامانهای همکاری کامل تولیدکنندگان با سامانه جامع تجارت است.