با دستور قائممقام وزیر صمت در امور بازرگانی، واردات تایرهای رینگ 13،14و 15به کشور ممنوع شد. این ممنونعیت واردات لاستیک خودرو تصمیمی درجهت حمایت از تولید داخل که بهنظر میرسد بدون توجه به تمام زوایای تولید و تامین تایر گرفته شده است.
با دستور مفتح، قائممقام وزیر صمت در امور بازرگانی گروه کالایی تایرهای رینگ 13تا 15ازگروه 21به 27تغییر پیدا کرد. گروه 27که نه ارزی به کالاهای شامل آن اختصاص داده میشود و نه اجازه ترخیص از گمرک را دارند. این بدان معناست که تایر رینگهای 13،14و 15که تایرسازان داخلی بارها نسبت به خودکفایی در تولیدشان صحبت کردهاند به کشور ممنوع است. اما آنچه از دید مسئولان و کارشناسان وزارت صمت دور مانده، تنوع تایر در این سه رینگ پرتقاضاست.
بهعنوانمثال در رینگ 13یا همان رینگ پرایدی معروف 11سایز مختلف تایر تولید و در بازار ایران مصرف میشود که تولیدکنندگان داخلی تنها تعداد محدودی از آنها را در خطتولید خود دارند. در رینگ 14هم 10سایز تایر وجود دارد و باوجوداینکه تایرسازان داخلی قادر به تولید و حتی تامین نیاز کشور به این 10سایز نیستند اما با تصمیم وزارت صمت واردات 10سایز مورداستفاده در ایران ممنوع شده است. در رینگ 15هم 22سایز تایر وجود دارد که به جای ممنوع شدن واردات تایرهای رینگ 15با تیراژ تولید بالا، تمام 22سایز دیگر به کشور وارد نمیشود. تصمیم اخیر وزارت صمت اگرچه با هدف حمایت از تولید داخل اتخاذ شده است اما میتواند در ماههای آتی کشور را با مشکل تامین برخی سایزهای تایر در رینگ 13تا 15مواجه کند.
مطمینا این تصمیم باعث بالا رفتن قیمت لاستیک خودرو در بازار می شود .
اتفاقی که بهاذعان مسئولان انجمن واردکنندگان لاستیک خودرو که پیش از این نیز مستندات خود را برای اشتباه بودن این تصمیم به وزارت صمت ارائه داده بودند، 4ماه زمان میبرد تا نیاز کشور ازطریق واردات رسمی تامین شود. به گزارش خبرنگار «روزنامه دنیایخودرو» ممنوعیت واردات در سایزهای پر تیراژ زمانی به فکر مسئولان وزارت صمت رسید که تایرهای تولید داخل با قیمتی کمتر از نرخ مصوب در بازارآزاد معامله شدند.
اتفاقی که بسیاری از کارشناسان صنعت تایر و بازار دلیل اصلی آن را مداخله اشتباه سامانه توزیع تایر میدانند. ازسویدیگر محدود کردن تایرسازان داخلی به بازار ایران و عدم صدورمجوز صادارت به این شرکتها باعث شده است کشور با انباشت تایر در انبار تولیدکنندگان و عمدهفروشان مواجه شود ودر بسیاری موارد با قیمتی پایینتر از بهای تمامشده به فروش برسد. این درحالی است که در بازاری سالم، تولیدکنندگان ایرانی باید بتوانند توازن تولید و توزیع را در داخل و بازار کشورهای منطقه مانند عراق، سوریه وکشورهای آفریقایی برقرار کنند و حقانتخاب مردم از بین تایرهای خارجی و داخلی نیز از آنها سلب نشود.
البته نباید این مهم را نیز از یاد برد که با در نظر گرفتن تعرفه 40درصدی تایرهای سواری و قیمت بالای ارز، همچنان محصولات وارداتی به عنوان رقیبی خطرناک برای تولید ملی مطرح نیستند و اصلاح بازار باید با رفع موانع تولید مانند سامانه توزیع و ممنوعیت صادرات صورت گیرد.