آخرین آمارهای منتشرشده از سوی وزارت صمت در خصوص تولید خودرو در خودروسازان داخلی اصلا نشان از بهبود وضعیت این صنعت در کشور، نسبت به سال گذشته ندارد.
وعدههای زیادی در صنعت خودرو از طرف مسئولین و دست اندرکاران میشنویم ولی در عمل هیچ یک به حقیقت نمیپیوندد. در آخرین اخباری که از طرف گروه خودروسازی ایرانخودرو منتشر شده است وعده داده شده است که « تا پایان امسال ۱۰۰ هزار دستگاه خودرو در قالب فروش فوقالعاده و فراتر از تعهدات، وارد بازار خواهیم کرد ». ولی وقتی نگاهی به آمار تیراژ خودرو در 8 ماه اول امسال نسبت به سال گذشته میاندازیم مشاهده میکنیم که به رشد بسیار ناچیزی نسبت به مدت مشابه در سال قبل در تولید خودرو رسیدهایم، با اینکه وضعیت کشور نسبت به سال قبل از نظر تحریمها و آزاد شدن دلارهای بلوکه شده ایران در کشورهای دیگر تا حدودی بهبود داشته است.
وزیر صمت هم در روزهای ابتدایی دوره وزارت خود، قول تولید بیش از یک میلیون خودرو در سال 1400 را داده بود ولی تحقق این وعده هم به نظر دور از دسترس میرسد. وقتی نگاهی به قیمتها میاندازیم هم میتوانیم مشاهده کنیم که نسبت به سال قبل جهش بسیار چشمگیری در نرخ خودرو در بازار صورت گرفته است که خبر از کمبود عرضه خودرو به بازار از طرف خودروسازان را میدهد.
از ابتدای سال جاری تا پایان آبان کمتر از ۵۹۰ هزار دستگاه خودرو سواری تولید شده؛ این در حالی است که خودروهای سواری پرتقاضاترین محصولات خودروسازان هستند و قول وزیر صمت، مسئولان و خودروسازان بر افزایش تولید و عرضه بوده اما آمار تولید تاکنون ( با توجه به اینکه زمان زیادی تا پایان سال باقی نمانده است) نشان میدهد که بعید است امسال هم به تولید یک میلیون دستگاه خودرو برسیم. این درحالیست که افزایش تولید در خودروهای سنگین قابل توجه است.
طبق آمارهای وزارت صمت، در هشت ماهه سال جاری، خودروسازان داخلی ۵۸۹ هزار و ۴۰۰ دستگاه خودرو سواری تولید کردهاند که در مقایسه با ۵۶۵ هزار و ۴۰۰ دستگاه خودرو تولیدی در هشت ماه ابتدایی سال ۱۳۹۹، تنها ۲۴ هزار دستگاه بیشتر شده و رشد ۴.۲ درصدی را ثبت کرده است.
بیشترین رشد تولید در بین خودروها در این مقایسه آمار متعلق به کامیون، کامیونت و کشندهها است که رشد ۷۵.۵ درصدی داشته است. تولید این خودروهای باری سنگین از ۳۵۲۰ دستگاه تولیدی در مجموع هشت ماه سال گذشته به ۶۱۷۷ دستگاه در مدت مشابه سال جاری رسیده است.
پس از آن، بیشترین رشد تولید را کمباینها و اتوبوس، مینیبوس و ونها داشتهاند؛ به ترتیب تولید کمباین در هشت ماهه امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۱۷.۲ درصد و اتوبوس، مینیبوس و ون ۱۶.۲ درصد افزایش داشته است.
از ابتدای سال جاری تا پایان آبان ماه به ترتیب ۴۹۹ دستگاه کمباین و ۱۳۸۸ دستگاه اتوبوس، مینیبوس و ون تولید شده است؛ این درحالیست که در مدت مشابه سال ۱۳۹۹ آمار تولید این خودروها به ترتیب ۳۸۳ دستگاه (کمباین) و ۱۱۹۴ دستگاه (اتوبوس، مینیبوس و ون) ثبت شده است.
کمترین رشد تولید را تراکتورها در مقایسه آماری هشت ماهه سال جاری و مدت مشابه سال گذشته داشته است. تولید این خودروها از ۱۳ هزار و ۳۹۵ دستگاه تولیدی در هشت ماه ابتدایی سال گذشته به ۱۴ هزار و ۲۸۰ دستگاه در مدت مذکور سال جاری رسیده و رشد ۶.۶ درصدی را تجربه کرده است.
در مقابل اما تولید وانت در هشت ماهه ۱۴۰۰ نسبت به مدت مشابه سال گذشته، ۷.۷ درصد کاهش تولید داشته است. از ابتدای سال جاری تا پایان آبان ماه ۴۸ هزار و ۷۷۵ دستگاه وانت تولید شده است در حالیکه در همین بازه زمانی در سال گذشته، تعداد وانتهای تولیدی ۵۴ هزار و ۸۲۸ دستگاه بوده است.
لازم به ذکر است علاوه بر اینها، میزان تولید لاستیک خودرو نیز در هشت ماهه امسال نسبت به همین مدت در سال گذشته که ۱۷۸ هزار و ۵۰۰ تن بوده، به ۱۷۳ هزار و ۴۰۰ تن رسیده و افت ۲.۹ درصدی داشته است.