برخی از ایرادات خودرو، تاثیر زیادی بر کیفیت رانندگی و همچنین امنیت سرنشینان میگذارد. جا نرفتن و لرزش دنده ماشین، یکی از مشکلاتی است که میتواند علاوه بر پرت کردن حواس راننده، وضعیت فنی ماشین را تحت تاثیر قرار دهد. در این نوشته قرار است علت جا نرفتن و لرزش دنده ماشین را توضیح دهیم.
یکی از مهمترین دلایل لرزش دنده ماشین و یا بد جا رفتن آن، تمام شدن یا استهلاک صفحه کلاچ است. صفحه کلاچ در سیستم انتقال قدرت خودرو نقشی اساسی ایفا میکند.
دسته موتور، موتور و گیربکس را در جای خود ثابت نگه میدارد. در صورت خرابی، لرزشها به بدنه خودرو منتقل شده و ممکن است دنده نیز لرزش داشته باشد.
خرابی در سیستم انتقال نیرو، مانند اکسلها یا پلوسها، میتواند باعث لرزش خودرو و همچنین لرزش در دنده شود.
گیربکس مهمترین بخش در سیستم انتقال نیروی ماشین است. نقص در گیربکس میتواند علت جا نرفتن دنده ماشین و مشکلات دیگر باشد. از جمله این مشکلات میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
اگر دندههای گیربکس دچار سایش یا آسیب شده باشند، تعویض دنده سخت میشود و ممکن است در هنگام حرکت یا درگیری دندهها، لرزش ایجاد شود.
اگر سطح روغن گیربکس کم باشد یا کیفیت روغن ضعیف باشد، ممکن است دنده به سختی جا برود و گیربکس دچار لرزش یا صداهای غیرعادی شود.
خرابی یا ساییدگی بلبرینگهای گیربکس نیز ممکن است باعث ایجاد صدا و لرزش در هنگام تعویض دنده شود.
اگر پایههای گیربکس شل یا فرسوده باشند، ممکن است گیربکس در جای خود لرزش داشته باشد و این لرزش به دنده منتقل شود.
داغ شدن بیش از حد روغن گیربکس: اگر روغن گیربکس به دلیل کارکرد طولانیمدت یا بار سنگین داغ شود، ممکن است خاصیت روانکاری خود را از دست بدهد و دندهها جا نروند
فرسودگی یا تاب برداشتن فلایویل میتواند درگیری کلاچ را تحت تاثیر قرار دهد و باعث لرزش خودرو و دنده شود.
در صورتی که کلاچ به درستی تنظیم نشده باشد، تعویض دنده به سختی انجام میشود و ممکن است دنده جا نرود یا همراه با لرزش باشد.
شفتهای انتقال نیرو و مفاصل CV در سیستم تعلیق خودرو نقش مهمی دارند. اگر این قطعات فرسوده شوند، ممکن است باعث لرزش دسته دنده خودرو، بهویژه هنگام شتابگیری یا چرخش شوند.
علت جا نرفتن و لرزش دنده ماشین باید در سیستم گیربکس و متعلقات آن بررسی کرد. برای تعمیر گیربکس دندهای یا اتوماتیک، باید سراغ یک مکانیک ماهر بروید تا از خسارات ناشی از این مشکل، جلوگیری کنید.