هر آن چیز که باید در مورد کارلانچ بدانید

9 تیر 13989:47
8 دقیقه


هر آن چیز که باید در مورد کارلانچ بدانید

کارلانچ – سری ویدیوهای بررسی شتاب انواع خودروهای داخل کشور

همانطور که از تیتر بالا متوجه شدید، در ویدیوهای کارلانچ شتاب انواع خودروهای داخل کشور را مورد بررسی قرار می دهیم.

اما برای آن‌که بدانید کارلانچ دقیقا چیست و چقدر می توان به آن استناد کرد، لازم است تا در مورد شرایط تست، اصطلاحات مورد استفاده و ...، مواردی را توضیح دهیم؛ پس با ما همراه باشیم.

-

شرایط تست:

ابتدا لازم است بدانید اعداد شتاب کارخانه‌ای که برای خودروها اعلام می شوند، اعدادی بدست آمده در شرایط ایده آل هستند که رسیدن به آن ها در شرایط عادی تقریبا دور از دسترس است.

مثلا تست‌های کارخانه‌ای در مسیری صاف با شیب عرضی و طولی صفر درجه صورت می‌گیرند.

مسیر مورد استفاده کارخانه ها برای تست در ارتفاع صفر (همسطح دریا) قرار گرفته است و تست با بنزین کاملا مرغوب، به صورت تک سرنشین با وزن متوسط و در دمای مناسب (رطوبت نرمال و هوای خنک) انجام می شود.

خودروی مورد استفاده در تست کارخانه ای در شرایط ایده آل قرار دارد که کارکرد بسیار کمی دارد و در واقع یک خودرو صفر کیلومتر آب بندی شده است که لاستیک، روغن و... آن در شرایط ایده آل هستند.

همانطور که اشاره شد انجام تست در این شرایط، خارج از فضای کارخانه دور از انتظار است و انجام آن به جز برای کارخانه ی تولید کننده، به راحتی میسر نیست.

ما در ویدیوهای کارلانچ - Car.ir سعی کرده‌ایم تا حد ممکن شرایطی نزدیک به استاندارد و برابر را برای خودروهای مورد بررسی خود فراهم کنیم تا اعداد و ارقام بدست آمده به واقعیت نزدیک تر و قابل استناد باشند و کاربران با دیدن ویدیوها بتوانند معیار مناسبی برای مقایسه قوای حرکتی خودروهای مختلف بدست آورند.

در اینجا به موارد و شرایطی که برای تمامی خودروها به آن توجه می شود اشاره می کنیم:

  • خودروهای مورد بررسی همگی از لحاظ فنی سالم بوده و در شرایط مطلوبی نگهداری شده‌اند.
  • آخرین سرویس دوره‌ای خودروهای حاضر در ویدیوهای کارلانچ، کمتر از 2000 کیلومتر قبل از انجام تست انجام شده است.
  • قبل از تست شتاب باد لاستیک های خودرو مورد بررسی قرار گرفته و در صورت نیاز تنظیم شده است.(مطابق توصیه سازنده)
  • خودروی مورد بررسی قبل از انجام تست به پمپ بنزین مراجعه کرده و باک بنزین با حداکثر ظرفیت پر گردیده است. با توجه به نوع خودرو (عدد اعلامی کارخانه برای مقدار عددی اکتان مورد نیاز) از بنزین معمولی یا سوپر برای خودرو استفاده می شود.
  • برای تست خودرو حتی در فصول گرم، تست شتاب به ساعاتی از روز موکول خواهد شد که دمای هوا کمتر است؛ همچنین تست ها حدالامکان در مواقع بارندگی صورت نمی‌گیرند. اما در هر صورت دمای هوا معیاری مهم در تایم خودرو و همچنین خارج از کنترل ما می باشد پس نیاز است مخاطب تاثیر دما را در تایم نهایی بدست آمده ی خودرو لحاظ کند.
  • تست شتاب چندین بار انجام می شود و بهترین و استاندارد ترین عدد بدست آمده اعلام می شود.
  • وضعیت وزن خودرو مورد کنترل قرار گرفته و وزن راننده نیز در تمام قسمت ها یکسان سازی می‌شود.
  • تمام تست ها در مسیری مشترک با شیب حداقلی و در ارتفاع 1580 متر از سطح دریا انجام ‌می‌شود.

 

در هر ویدیو ممکن است از اصطلاحات و لغات لاتینی استفاده شود که نیاز باشد یکبار آن ها را با هم مرور کنیم تا محتوای ویدیو کاملا قابل درک باشد.

 

  • ابتدا به اسم سری ویدیوها می پردازیم؛ " کارلانچ " به چه معناست ؟!

عبارت "کار" در ابتدای لغت به معنای خودرو (car) بوده و در ابتدای تمای سری های ویدیویی سایت Car.ir وجود دارد؛ اما عبارت "لانچ" (launch) به معنای

 " شروع کردن – شروع به حرکت کردن " است.

در دنیای خودرو به حرکت دادن خودرو از حالت سکون، با حداکثر گشتاور و حداقل هرزگزدی، لانچ کردن می‌گویند.

 

  • درایومود (drive mode) یا حالت رانندگی به چه معناست ؟

در خودروهای به روزتر امکانی به نام درایومود وجود دارد که چند حالت در آن تعریف شده است. راننده ی خودرو با توجه به سبک رانندگی لحظه ای خود می تواند یک حالت رانندگی را انتخاب کند تا عکس العمل های خودرو با رفتار رانندگی وی همخوانی بیشتری داشته باشد. برای اطلاع از نحوه عملکرد سامانه ی درایومود، کارکست شماره 9: عملکرد drivemode در خودروها چگونه‌است ؟ را تماشا کنید.

 

  • نقش سیستم کنترل پایداری و کنترل کشش در شتابگیری چیست ؟

به صورت مفصل به سیستم کنترل پایداری (ESP) و سیستم کنترل کشش (TCS) در کارکست و مقاله ی مذکور پرداخته ایم و در مورد نحوه عملکرد آن ها توضیح داده ایم.
اما تاثیر این سامانه ها بر شتابگیری خودرو چیست و چرا در تست ها آن‌ها را از مدار خارج می کنیم؟

به صورت کلی ترکشن کنترل (TCS) از هرزگردی چرخ های خودرو در شتابگیری ها جلوگیری می کند. به این صورت که ماژول این سامانه به محض تشخیص هرزگردی چرخ های خودرو با صدور دستوری از سمت کامپیوتر خودرو (ECU)، گاز خودرو را به صورت لحظه ای قطع و سپس محدود می کند تا چرخ های خودرو چسبندگی کامل با سطح زمین پیدا کنند.

حالا با توجه به اینکه برای شتابگیری بهتر خودروها از حالت سکون، ما از دور بالاتری از دور آرام (idle) استفاده میکنیم، ممکن است خودرو " هرزگردی " در حرکت چرخ ها تشخیص دهد و با قطع کردن گاز خودرو، مانع از بدست آمدن بهترین زمان برای شتابگیری خودروی مورد نظر شود.

اما به دلیل از مدار خارج کردن سیستم کنترل پایداری ESP می پردازیم. در ابتدا لازم به ذکر است که در برخی خودروها امکان استفاده کردن از سامانه های ESP و TCS به صورت جداگانه (تفکیک شده) وجود ندارد و این 2 سامانه یکجا خاموش و روشن می شوند.

از طرف دیگر برخی اوقات با شروع شتاب گیری، به خصوص در خودروهای قوی تر، ممکن است خودرو کمی جهت گیری داشته باشد که راننده باید با فرمان آن را به جهت اصلی برگرداند. در این مواقع بعضا خودرو تشخیص خارج شدن از مسیر می دهد و سامانه ی کنترل پایداری فعال می شود.  فعالیت این سامانه به معنای درگیر شدن ترمز حداقل یک چرخ و تاثیر منفی آن روی تایم شتابگیری است که با غیرفعال کردن آن از پیش آمدن این مورد جلوگیری خواهد شد.

 

  • ردلاین (redline) به چه معناست ؟

oYVgd0c.jpg

قطعا محدوده ی قرمز رنگ را در پشت آمپر خودرو تماشا کرده اید. ردلاین محدوده ای است در انتهای آمپر دورموتور سنج خودرو که کارخانه ی تولید کننده با تمایز رنگ آن با مابقی دورموتور سنج، اشاره دارد که کارکردن موتور در این دور به آن فشار وارد می کند و موتور خودرو نباید مدت زمان طولانی در این دور بماند. تقریبا در همه ی خودروهای انژکتوری، مانعی وجود دارد که نمی گذارد شما وارد رد لاین شوید و یا تا انتهای آن دور موتور را بالا ببرید. این مانع "کات آف" نام دارد که در قسمت بعدی در مورد آن توضیح می دهیم.

 

  • "کات آف" (cutoff) چیست ؟

حتی اگر خیلی اهل گاز دادن و دنده پر کردن نباشید، شاید در بازی های کامپیوتری کات آف را تجربه کرده باشید. آن لحظه ای که پدال گاز را تخته می کنید و نگه می دارید، ولی دور موتور خودرو از حدی بالاتر نمی رود و صدای قطع و وصل شدن گاز خودرو می آید؛ آن لحظه، لحظه کات آف زدن موتور خودروست.

کات آف در کامپیوتر خودرو تعریف می شود و مانع وارد شدن دور موتور به محدوده ای که به موتور صدمه می زند خواهد شد. این عمل اینگونه صورت می گیرد که به محض وارد شدن دور موتور به محدوده ی مضر برای کارکرد خودرو، جرقه زنی و سوخت رسانی پیشرانه قطع و با کاهش دورموتور دوباره آغاز می شود؛ به این صورت که اگر پدال را برای چند ثانیه تخته نگه دارید، دور موتور به انتهای آمپر رفته و در محدوده ای گیر کرده و بالاتر نمیرود.

کات آف ممکن است قبل از ردلاین و یا در محدوده ی آن باشد.

 

منبع: Car.ir