مرسدس بنز کلاس A کوچکترین عضو خانواده لوس ساز اشتوتگارتی است که از سال 1997 وارد بازار شده است. پیش از این خودرو، ارزانترین مدلی که مرسدس تولید میکرد، کلاس سی سدان بود. با این توصیف، A کلاس به عنوان نخستین خودروی هاچبک مرسدس و ارزانترین مرسدس بازار برای طیف بیشتری از خریداران قابل دسترسی بود. مرسدس کلاس A در دو نسل نخست خود به عنوان یک خودروی بسیار جمع و جور یا ساب کامپکت شناخته میشد اما بعدها با رشد 68 سانتیمتری ابعاد تبدیل به یک هاچبک کامپکت شد.
نسل اول کلاس A در پاییز سال 1997 و در نمایشگاه فرانکفورت رونمایی شد. این خودروی دیفرانسیل جلو با ابعاد غیر معمول باریک و بلند خود و قسمت جلویی بسیار کوتاه، برای برند مرسدس تعجبآور بود. خوشبختانه مرسدس در این خودرو نیز ایمنی را در حد اعلای آن لحاظ کرده بود و در تصادفات از روبرو، موتور و بخش انتقال نیرو به زیر کابین حرکت میکرد و وارد کابین نمیشد.
طراحی کلاس A نسل اول با شیب تند شیشه جلو و کاپوت و فرم منحصر به فرد ستون C و درب عقب، نمایی از یک خودروی مدرن شهری را به نمایش میگذاشت. این طراحی هنوز هم طراوت و تازگی خود را حفظ کرده است.
متأسفانه مرسدس کلاس A در آزمون تعادل موسوم به تست گوزن در سوئد ناموفق نشان داده و واژگون شد. این موضوع باعث خدشه به اعتبار آن شده و مرسدس ناچارا تولید آن را در همان ابتدا متوقف کرد و مدلهای فروخته شده را جمعآوری نمود. کمی بعد با اضافه نمودن سیستم کنترل پایداری الکترونیکی اصلاح سیستم تعلیق، این مشکل حل شد. این موضوع به تنهایی 300 میلیون دلار به هزینههای توسعه و تولید این کلاس افزود.
نسل اول با وجود شروع جنجالی، توانست تا سال 2004 به فروش 1.1 میلیون دستگاهی برسد. در سال 2001 تغییراتی جزئی در طراحی سپرهای جلو و عقب آن اعمال شده و یک نسخه با فاصله بین دو محور کشیدهتر به میزان 17 سانتیمتر نیز معرفی شد.
تمامی کلاس A های اولیه با موتورهای چهار سیلندر 1.4 و 1.6 لیتری بنزینی و یا 1.6 و 1.7 لیتری دیزلی ارائه میشدند. در سال 1999 یک نسخه 1.9 لیتری بنزینی و در سال 2002 یک نسخه 2.1 لیتری نیز به انتخابهای آن افزوده شدند. کم توانترین مدل کلاس A که مدل دیزلی 1.6 لیتری بود تنها 60 اسب بخار نیرو تولید میکرد. پرقدرتترین مدل هم نسخه 140 اسبی 2.1 لیتری بود.
در سال 2004 نسل دوم با کد W169 معرفی شد. این نسل با استفاده از فولاد با مقاومت کشش بالا و تعداد زیادی ایربگ ازجمله ایربگ پردهای، ایمنی بالایی را نشان میداد . با این حال، کلیات طراحی این مدل هم مانند نسل اول بود و نوعی تکامل در آن دیده میشد. چراغهای عقب البته کاملاً تغییر کرده بودند. اما قسمت جلوی خودرو تقریباً فیس لیفت شده بود. ظرفیت کابین نیز 15 درصد افزوده شده بود. البته طول کلی خودرو حدود 20 سانتیمتر افزوده شده بود.
برای این نسل 7 نوع موتور در دسترس بودند که در همکاری با گیربکسهای 5 یا شش سرعته دستی قرار میگرفتند. یک گیربکس CVT اتوماتیک نیز به عنوان یک آپشن ارائه میشد. مدل بنزینی A200 قدرتی 193 اسبی و گشتاوری 280 نیوتن متری داشت. این مدل میتوانست از سکون در تنها 8 ثانیه به سرعت 100 کیلومتر بر ساعت دست یابد. حداکثر سرعت آن نیز 218 کیلومتر بر ساعت بود. تمامی موتورها با استاندارد آلایندگی یورو 4 ارائه میشدند.
مرسدس A کلاس نسل دوم، همچنان با انتقال نیرو به دیفرانسیل جلو و ویژگیهای کنترل کشش ASR و کنترل پایداری و ترمز ضد قفل تولید میشد. تغییرات در سیستم تعلیق آن باعث شد تا امکان واژگونی آن کاهش یابد. سیستم میرایی انتخابی آن نیز در شرایط مختلف عکسالعملهای متناسبی را بسته به وضعیت ارائه میداد.
نسل دوم برای نخستین بار در یک نسخه سه درب نیز ارائه شد. یک نسخه هیدروژنی با سلول سوختی که 87 اسب بخار قدرت داشت نیز از این خودرو تولید شد.
در سال 2008 شاهد فیس لیفت این نسل بودیم. قسمتهای جلو و سپرها و چراغها مورد بازنگری قرار گرفته بود. یک سیستم استارت/استاپ نیز برای آن درنظر گرفته شده بود.
سیستم دستیار پارک نیز برای پارک دوبل با کنترل گاز و ترمز، به رانندهها در این مورد کمک میکرد. نسخه تمام الکتریکی این خودرو نیز در سال 2010 معرفی شد. این مدل با قدرت 94 اسب بخار قادر بود به شعاع حرکتی 200 کیلومتر دست یابد. تسلا موتورز در ساخت قطعات انتقال نیروی الکتریکی این مدل با مرسدس همکاری داشت. تا سال 2012 بیش از یک میلیون دستگاه از نسل دوم کلاس A نیز به فروش رسید.
اما نسل سوم کلاس a آغاز تغییرات بنیادی در آن بود. طراحی این نسل کاملاً متفاوت و همانند سوپرهاچبکها و با ابعادی بزرگتر از قبل بود. طول کلی خودرو به 4.3 متر رسیده بود در حالی که نسل قبلی آن تنها 3.8 متری بود. مرسدس با ارتقای این مدل به دنبال رقابتی بهتر با BMW سری 1 و آئودی A3 اسپرت بک بود.
نسل سوم از طراحی پویاتری برخوردار بوده و بیشتر متناسب با سلایق خریداران جوان است. در این نسل چهار موتور بنزینی ایفای نقش میکنند که قدرتمندترین آنها 208 اسب بخار نیرو تولید مینماید. در این نسل از رادار و سیستمهای ایمنی چون ترمزهای خودکار برای پیشگیری از برخورد و سیستمهای هشدار دهنده نیز بهره گرفته شد. زبان طراحی جدید مرسدس در داخل کابین نیز دیده میشود. یک نمایشگر تبلت مانند در بالای داشبورد قرار گرفته و دریچههای تهویه نیز به شکل گرد و توربین مانند درامده اند.
نسخه AMG کلاس A یعنی مدل A 45 AMG نیز به عنوان یک سوپرهاچبک آتشین مجهز به موتور 4 سیلندر 2.0 لیتری با توربوشارژر دوقلو است که یکی از پرقدرتترین هاچبکهای جهان محسوب میشود و 355 اسب بخار و 450 نیوتن متر را در اختیار یک گیربکس 7 سرعته اتوماتیک دوکلاچه از نوع اسپید شیفت قرار میدهد تا به هر چهار چرخ خودرو منتقل گردد. این نسخه به سیستمهای کنترلی اضافهای چون ESP و ترمزهای با عملکرد بالا و تعلیق اسپرت نیز مجهز است.
A کلاس جدید پلتفرم خود را در اختیار خودروهای دیگری از خانواده مرسدس نیز قرار داده و سدان اسپرت CLA و کراساوور GLA از آن جملهاند.
قرار است نسل جدید A کلاس در سال 2018 رونمایی شود.
این نسل از پلتفرم جدید MFA2 سود خواهد برد که طول و فاصله بین دو محور آن افزوده شده است و درنتیجه فضای کابین آن بیشتر شده است. بعلاوه نسخههای پلاگین هیبریدی آن نیز در راه خواهند بود. گفته میشود قدرت مدل AMG آن به 400 اسب بخار رسیده تا همچنان تاج پادشاهی پرقدرتترین هاچبک استاندارد جهان را بر سر داشته باشد.
منابع:wikipedia
autoexpress
carsguide