1. خانه
  2. اخبار خودرو
  3. اخبار اقتصادی
  4. وزیر صمت به دنبال آزادسازی واردات خودرو در سال جهش تولید!؟

وزیر صمت به دنبال آزادسازی واردات خودرو در سال جهش تولید!؟

5 آذر 1399
  • 13

 

سال ۹۷ بود که بدنبال خروج آمریکا از برجام، ایران تحریم شد و پس از آن کشور ارز کافی برای واردات نداشت. پس از آن به دلیل کمبود ارز، واردات خودرو ممنوع شد و از آن سال تاکنون خودرویی وارد کشور نشده است.

 حالا چند وقتی است که صحبت آزاد سازی واردات خودرو مطرح شده و مدتی پیش با همکاری گمرکات کشور تعدادی خودرو که در گمرک مانده بود، ترخیص شد و آنطور که مشخص است وزیر جدید صمت با آزاد سازی واردات خودرو موافق است و این در شرایطی است که کشور ارز کافی برای خرید اقلام اساسی ندارد  چه برسد که تامین کالای غیر ضروری! حالا در این بین انجمن تخصصی واردکنندگان خودرو برای واردات این جنس اصرار می ورزند و شاید به نوعی به دنبال اعمال قدرت نیز هستند.

از طرف دیگر با واردات خودرو می توان جلوی افزایش قیمت افسار گریخته خودروهای وارداتی را گرفت . بطوری که مثلا قیمت ب ام و مدل ۷۳۰آی ۲۰۱۸ بعد از منع ورود خودروی وارداتی از حدود ۸۰۰ میلیون تومان به حدود ۸ میلیارد تومان در نسخه فول رسید تنها به این دلیل که دیگر اجازه ورود خودروی صفر کیلومتر به کشور داده نمی شود در صورتیکه اگه گشتی در نمایشگاههای خودرو در سطح شهر تهران بزنیم به تعداد بسیار زیادی خودروی صفر کیلومتر در این نمایشگاها خواهیم رسید که تنها قیمت آنها بالا می رود ولی خریداری برای آنها پیدا نمی شود. با کاهش قیمت ارز قیمت خودرو وارداتی هم کاهش یافت ولی هنوز حباب بزرگی تا واقعی سازی قیمت آنها وجود دارد .


دست و پا زدن برای بررسی موضوع واردات در کمیته خودرو

مهدی دادفر دبیر انجمن واردکنندگان خودرو ، با اشاره به فعالیت مثبت وزیر صمت جدید، گفت: آقای رزم حسینی نگاه بسیار دقیقی دارد و بسیار مناسب فعالیت می‌کند. اکنون دستور داده که مشکلات واردات خودرو در کمیته خودرو بررسی شود که خود این تصمیم نشان دهنده این است که دیگر با جنجال قرار نیست کار انجام شود و کار‌ها بهتر از گذشته پیش خواهد رفت.

دبیر انجمن واردکنندگان خودرو بیان کرد: نگاه وزیر جدید صمت این است که خودرو انحصاری است و قصد دارد واردات خودرو را آزاد کند که نگاه کاملا منطقی دارد.

در زمان‌های گذشته که واردات خودرو آزاد بود و تجار به راحتی خودرو وارد می‌کردند، خودروسازان کشور دچار ضعف بودند و از این رو تولیدات داخلی به شدت ضعیف بود و تنوع محصولات هم نداشتیم. به گفته کارشناسان صنعت خودرو اگر بناست واردات خودرو آزاد شود، باید اقداماتی صورت گیرد که اول از همه باید ارز مورد نیاز را تامین کرد که در شرایط کنونی این کار امکان پذیر نیست. 


اثرات منفی آزادسازی واردات خودرو بر خودروسازان 

علی قاسمیان کارشناس صنعت خودرو، در مورد موضوع واردات خودرو گفت: اصولا یکی از موضوعاتی که آحاد جامعه بر روی آن اتفاق نظر دارند داشتن یک خودروی با کیفیت و در عین حال شیک و زیبا و همچنین برخورداری از حق انتخاب و تنوع بالا حین خرید خودرو است. یکی از ابزار‌هایی که می تواند در تحقق این هدف اثرگذار باشد اتصال به بازار‌های خودروی جهانی و تولید کنندگان متنوع با رویکرد‌ها و دیدگاه‌های مختلف در توسعه خودرو است.

او ادامه داد: بالطبع ایران نیز از این موضوع مستثنی نیست؛ بنابراین در حالت معمولی یعنی در صورتیکه شرایط کشور ما نیز به مانند دیگر کشور‌های دنیا باشد، واردات خودرو به کشور ما نیز می تواند مثبت و مفید باشد. اما نکته آنجا است که به خصوص در سال‌های اخیر، شرایط کشور ما با دیگر نقاط دنیا متفاوت است؛ بنابراین اگر واردات خودرو به کشور ما تحت شرایطی که به برخی از آن‌ها در ادامه اشاره می گردد صورت نگیرد نه تنها مفید نخواهد بود که آسیب‌های جبران ناپذیری را ممکن است موجب شود.

این کارشناس صنعت خودرو بیان کرد: در ابتدا باید توجه داشت در صورتی که قرار است واردات خودرو صورت بگیرد، این کار باید طی یک برنامه ریزی طولانی مدت و اطلاع قبلی خودروساز صورت بگیرد. بدین معنی که به عنوان مثال یک مدت ده ساله به خودروساز بدهیم و او را مطلع کنیم که ده سال دیگر واردات خودرو به کشور تحت یک برنامه مشخص صورت خواهد گرفت.

قاسمیان ادامه داد: در اینجا خودروساز باید مطلع باشد که قرار است با چه کلاس خودرویی رقابت کند؟ آیا خودرو‌های دست دوم نیز شامل واردات می شوند یا فقط خودرو‌های نو قرار است وارد شود؟ یا مثلا وضعیت گمرکی چه خواهد بود؟ آیا قرار است مالیات گمرکی صفر شود یا  صرفا درصد آن کم شود؟ اگر قرار است کم شود چند درصد قرار است کم شود؟ یا بعنوان مثال قرار است با چه شیبی طی چند سال بعد به صفر درصد برسد. به هر حال وضع مالیات گمرکی در همه جای دنیا یک راهکار پذیرفته شده برای رونق تولید داخل و اشتغالزایی است.

این کارشناس صنعت خودرو گفت: موضوع دیگری که باید مد نظر قرار گیرد این است که اگر دولت می خواهد واردات خودرو از یک کشور خارجی را آزاد کند، آیا این توانمندی را نیز دارد که ارتباط خودروساز را با قطعه سازان، موسسات آزمون و مجموعه‌های علمی و تحقیقاتی همان کشور آزاد کند؟ اینکه ما به خودروساز مهلت بدهیم که طی یک بازه چندساله کارشناسی شده، خود را به سطح کیفی یک سری خودرو‌های هدف وارداتی برساند در صورتی منصفانه خواهد بود که طی این چند سال شرایط و زیرساخت‌هایی را فراهم کنیم که خودروساز بتواند ب راحتی، بدون فوت زمان و پرداخت هزینه‌های چندبرابری و مشکلات ناشی از تحریم، برخی از نیاز‌های خود که در داخل کشور امکان تامین آن وجود ندارد را با شرکت‌ها و موسسات مرتبط درجه یک خارجی مرتفع کند.


چوب لای چرخ تولید با آزادسازی واردات خودرو/ آزادسازی که تولید داخل را منتفی می‌کند

او افزود: در غیر اینصورت، برقراری یک ارتباط یک طرفه از خارج به داخل بدون امکان ارتباطات ضروری از داخل به خارج و دسترسی به زنجیره تأمین جهانی، جنگ نابرابری است که منجر به نابودی تولید داخل، بیکار شدن خیل کارشناسان و کارگران شاغل در صنعت خودروسازی و شکست صنعت خودروسازی به عنوان یکی از قوی‌ترین لوکوموتیو‌های صنعت کشور خواهد شد.

این کارشناس صنعت خودرو گفت: نکته دیگر این است که حالا اگر فرض کنیم زمان، تسهیلات و دسترسی‌های لازم به خودروساز داده شد و خودروساز تحرک لازم را برای حضور در عرصه رقابت جهانی از خود نشان نداد. خوب طبیعی است که حق برخورداری از یک خودروی با کیفیت و جذاب و تنوع بالا در انتخاب محصول را نباید از مشتری داخلی سلب کرد و بایستی رویای داشتن یک خودروی بعضاً معمولی خارجی برای مردم را به واقعیت تبدیل کرد.

او ادامه داد: اما در این حالت حاکمیتی که می خواهد واردات را آزاد کند باید طی همان مدتی که به خودروساز فرصت تغییر داده بود و فرضاً نتیجه‌ای نگرفت، برنامه ریزی‌های لازم را انجام داده و زیرساخت‌های لازم را فراهم کرده باشد تا از این حجم عظیم سرمایه و ماشین آلات که در زنجیره تامین و تولید خودرو وجود دارد از یک سو و حجم کم نظیر نیروی کاری که در این صنعت شاغل هستند و ارتزاق می کنند، به خصوص مدیران، کارشناسان و کارگران متخصص و دلسوز، به بهترین نحو در یک مسیر تولیدی دیگر استفاده کند تا از این رهگذر آسیبی به وضعیت اشتغال و تولید داخل وارد نیاید.


واردات خودرو مساوی است با افزایش نرخ ارز

میلاد بیگی کارشناس صنعت خودرو گفت: در آزاد سازی واردات خودرو نکته‌ای که وجود دارد و آن این است که در شرایط فعلی کشور بحث ارز بسیار پررنگ است، یعنی با شرایطی مواجه هستیم که فروش نفت کم شده است و فشار و تقاضا برای ارز بالا رفته و از این ناحیه افزایش قیمت ارز داریم.

این کارشناس صنعت خودرو تشریح کرد: وقتی تقاضا برای خودرو وارداتی افزایش یابد، در واقع ارز بیشتری از کشور خارج شد و نیاز به ارز بیشتری داریم و این موضوع موجب می‌شود قیمت ارز افزایش یابد و به دنبال این افزایش، قیمت تمام محصولات افزایش خواهد یافت.

بیگی با بیان اینکه یکی از علت‌هایی که ممنوعیت واردات داریم، مسئله کمبود ارز است، گفت: اگر امکان شناسایی دقیق وجود داشته باشد، می‌توان به ارز حاصل از صادرات خودرو فکر کرد، یعنی باید اجازه دهیم که خودروسازان اگر خودرویی صادر کردند، با ارز حاصل از صادرات، امکان واردات داشته باشند.

او بیان کرد: واردات باید در سطح مناسبی صورت گیرد تا به کمک آن به توسعه صنعت خودرو رسید. برنامه واردات مناسب این است که اگر مشکل ارزی نداشته باشیم، با همین تعرفه ۱۰۰ درصدی، برنامه جامع داشته باشیم که تا ۱۰ سال تعرفه ۱۰۰ درصدی داشته باشیم و از سال یازدهم تعرفه‌ها به صورت پلکانی کاهش پیدا کند، تا اینکه تعرفه به ۲۰ درصد برسد.


آزادسازی سنگی در برابر تولید داخل

حال از طرفی قطعه سازان نیز این آزادسازی را سنگی در برابر تولید داخل می دانند و منتقد هستند اگر ارزی که قرار است در واردات صرف شود به فعالان صنعت خودرو داده شود، آن‌ها توان سیراب کردن بازار داخل را خواهند داشت.

به گفته مازیار بیگلو دبیر انجمن سازندگان قطعات و مجموعه‌های خودرو ایران، قطعه‌سازان با واردات خودرو مخالفتی ندارند، اما در شرایطی که تولید یک میلیون و ۲۰۰ هزار خودرو در یک سال، در مجموع ۲ میلیارد دلار ارز لازم دارد که همین رقم هم تامین نمی‌شود، چگونه می‌توانند ارز واردات خودرو را تامین کنند؟


او گفت: قطعه‌سازان با واردات خودرو مخالفتی ندارند چراکه در صورت آزاد شدن واردات، می‌توانند در تامین قطعه و لوازم یدکی و خدمات پس از فروش آن خودرو‌ها مشارکت داشته باشند که این موضوع باعث رشد سطح قطعه‌سازی کشور می‌شود.

بازار خودرو‌های وارداتی حدود دو سال گذشته با تغییرات پی در پی سیاست‌ها روبرو بود؛ بسته شدن ۶ ماهه سامانه ثبت سفارش، افزایش تعرفه‌های گمرکی آن، تغییر نرخ ارز و یکسان سازی آن، سبب شده تا در این بازار جهش قیمت‌ها را مشاهده کنیم.

بازار خودرو‌های وارداتی دست دوم نیز از این تغییرات بی تاثیر نبود و بی آنکه رونقی در آن ایجاد شده باشد، دچار حباب قیمتی شده و هر کس در آن قیمتی را اعلام می‌کند.

 

 



نظرات

  • زوایای حقیقت زوایای حقیقت (8 آذر 1399 ساعت 02:50)

    از زیان خودروسازها(؟!) بخاطر واردات خودرو گفتند:
    1- اولا آزادسازی در کرا نیست و صرفا واردات به شدت محدود است و باز هم به نفع خودروسازها، مثلا شرط واردات در مقابل صادرات خودرو یا قطعات یدکی. تنها موردی که آن هم افراد معدودی توانایی اش دارند میتوانند وارد کنند، یعنی کسانی که دارای ارز با منشا خارجی هستند و بدون انتقال ارز از داخل میتوانند واردات خودرو کنند! پس اصلا اصل داستان نگرانی بیمورد است.
    بدیهی است تراژدی دور باطل گرانی-کمی کیفیت خودرو توسط به اصطلاح خودروسازها مثل همین سی سال گذشته ادامه خواهد داشت. در مورد مجموع عوارض و مالیات و هزینه های وارداتی سکوت شده و چیزی نگفته، کاملا محرز است اگر مجموع عوارض و مالیات و هزینه های واردات بیش از 20% باشد تاثیر چندانی در کاهش گرانی نامعقول خودرو نخواهد داشت و انگیزه ای برای محتکران گرانفروش خودرو برای دست برداشتن از این خان یغما نخواهد بود! و همچنان مردم ایران بایست زجر گرانی و کمی کیفیت خودرو مثل چند دهه اخیر بکشند و یک کالای مصرفی مثل خودرو بر خلاف تمام منطق اقتصادی تبدیل به یک کالای لوکس سرمایه ای بشود و مثلا یک کارگر جوان بایست تا آخر حسرت خرید یک خودروی متوسط بکشد که کارگر اروپایی در عرض یکسال کار میتواند بخرد! این تراژدی را چگونه وجدانشان قبول میکند آن از ما بهتران ها؟!
    اما نکته عجیب اینجاست حتی لابی اقتصادی خودروسازها همین اندک را تحمل تنها این قانون واردات محدود موجب تثبیت قیمت در محدوده رانت خودروسازها میشود و از شدت دلالی و بازار سیاه میکاهد و اساسا هیچ لطمه ای به انحصارگران رانتی خودرو بساز ندارد.
    اخلاق و اینها سرش نمیشود سرمایه داری! اگر حتی منطق شرمایه داری هم بود، اساس بازار رقابت منصافانه است، آیا اکنون رقابت منصافنه است، چرا تولید پراید در شرایط تحریم متوقف کردند و تیراژ بالای دو میلیونی یک خودرو اقتصادی عمومی نیست؟
    اشتباه مهلک توقفتولید وانت پیکان که بومی سازی عظیمی داشت و به مراتب از وانت پراید بهتر است! در حالی هیچ جایگزینی نبود به بهانه محیط زیستی!

  • مهدی مهدی (7 آذر 1399 ساعت 12:02)

    ایشون مثل اینکه برای ایران خودرو و سایپا کار میکنن بنده خدا 40 سال بهشون فرصت داده شده کلی آدم به خاطر ماشینای بی کیفیت اینا کشته شده تازه دوباره بیام بهشون 10 سال فرصت بدیم....اینا 100 سال هم فرصت بدی همین گ....ی هستن که هستن

  • ایرانی ایرانی (6 آذر 1399 ساعت 22:12)

    انشاالله با آزاد سازی خودرو از دست دزدهای وطنی که خون مردم رو به اسم تولید وطنی توی شیشه میکنند، راحت میشیم

  • یوسف صحرا یوسف صحرا (6 آذر 1399 ساعت 19:55)

    به بهانه تولید ملی چند ساله بعضیها پدر مردم رو دراوردن.ماشین اشغال رو باید با...........چی بگم.خدا نابود کنه مافیای خودرو رو

  • عماد عماد (6 آذر 1399 ساعت 19:53)

    واقعا خیلی آدم باید بی انصاف باشه که همچین تیتری بزنه باید دست وزیر صنعت رو بوسید اگه بتونه این کشور رو از چنگ این زالوهای گاری ساز در بیاره یه ملت رو نجات میدهد برای آینده صنعت خودرو کشور هم مفید هستش وگرنه تا ابد ایران گاری ساز میمونه تولید خودرو با تکنولوژی 40 سال پیش افتخار نیست حماقت و هدر دادن منابع هستش

  • امین امین (6 آذر 1399 ساعت 10:50)

    واردات خودرو= رقابت، مثل همه جای دنیا
    خودروساز های داخلی که تو این مدت حسن نیت خود را نشون دادند

  • علی علی (5 آذر 1399 ساعت 18:15)

    واردات خودرو راآزادکنیدعرضه قطره چکانی جوابگوی تقاضای مردم نیست.اینهامونتاژگروانحصارگربوده و غیررقابتی عمل میکنندو به کاربردن عنوان خودروسازشایسته ایرانخودرو وسایپا نمیباشد.

    یعنی چی اینا ثانیه به ثانیه قیمت را دارن زیاد میکنن و همیشه به دروغ میگن داریم ضررمیکنیم هیچکس باور نمیکنه اینها حتی درصورتهای مالی هم دغل بازی میکنن تا این شرکت مونتاژکارو رانتخوار را زیان ده نشان دهند تا امتیاز بگیرن.بهترین راه حل در بازارغیررقابتی و انحصاری آزادسازی واردات خودرو هست.اینا آفتابه لگن مونتاژکنن و باجان و مال مردم بازی کنن ولی درعوض بذارید واردات خودرو هم آزادشود.چهل ساله به بهانه حمایت از اشتغال و تولید داخل مردم را تا حد انفجار و نفرت پیش برده اند و نتیجه آن مونتاژ فرغون و گاری و اسباب بازی بوده یه کم ازکره و ژاپن یاد بگیرن

    این دوشرکت مونتاژکارورانتخوار و فاسدوانحصاری بهتره معنی پیشرفت را ازکره و ژاپن یادبگیرن چهل ساله باجان ومال مردم بازی کرده ایدوحالا دم ازپیشرفت میزنید هنوزپرایدرا مونتاژمیکنیدو به شکل وشمایل دیگردرمی آورید دولت چون خودش سهامدارو ذینفع هست ازاین دوشرکت رانتخوارحمایت کورکورانه وپوچ میکند وخیانت بزرگی برای صنعت عقب مانده خودرو مینمایدبهتره برای ایجاد رقابت وتلاش واردات خودرو که خواسته همه ملت هست نیزآزادگرددتا بازاراز انحصارو رانتخواری نجات یابد.

    باژاپن و کره وآلمان قرارداد ببندید از دست دوشرکت رانتخوار ومونتاژکار وانحصاری چهل سال هست که خون مردم به جوش آمده واردات خودرو را آزادکنید.یه مشت پیرمرد و قاطر سوار وعقب مانده به طرح آزادسازی واردات خودرو رائ منفی دادن اینقدر نفهمیدن که چهل ساله اینادارن پراید را مونتاژ میکنن چرا باجان و مال مردم بازی میکنید؟به بهانه اشتغال جزئی وحمایت کورکورانه ازسایپا و ایرانخودروی جنایتکار

  • حسن حسن (5 آذر 1399 ساعت 18:13)

    همه مردم موافق آزادسازی واردات خودرو هستن.اینها خودروسازنیستن بلکه مونتاژکار ورانتخوارهستن.

  • محمد حسن محمد حسن (5 آذر 1399 ساعت 13:55)

    واردات خودرو مساوی با رقابت آزاد بهتر شدن کیفیت خودرو های بازار و کوتاه شدن دست دلالان داخلی می باشد مخصوصاٌ خودرو های خارجی با کارکرد 10 سال و پایینتر بهتر می باشند تا قدرت خریئ مردم اجازه بدهد تأمین کنند

  • شاپور شاپور (5 آذر 1399 ساعت 13:32)

    ایشان کارشناس حوزه خودرو هستند یا حقوق بگیر اقای نعمت بخش و رفقا؟!!
    40این دو شرکت مثلا خودروساز ساله خون ملت رو دارن میمکند و الان هم میگن چند ده هزار میلیارد تومن زیان انباشته دارن بعد اقای کارشناس میفرمایندتا 10سال دیگه با تعرفه100در100واردات بشه و بعد از 10سال پلکانی تعرفه رو کم کنید!!!!!!
    جعمش کنید این بساط رو!!!
    خجالت هم خوب چیزیه بخدا!
    تا کی میخواهید با جون و خون مردم نون ببرید سر سفره زن و بچه هاتون؟!
    کافی نیست؟!.....

  • Sedayeirani Sedayeirani (5 آذر 1399 ساعت 13:15)

    اونی که این مقاله رو نوشته و اونی که انتشارش میده یا خود سرمایه دار هستش یا اینکه طرفدار سرمایه داری
    عزیزم ماشین ۸۰۰ تومنی بخاطر این شد ۸ میلیارد چون جلوی واردات گرفته شد چون ایرانخودرو و سایپا از موقعیت سوءاستفاده کردن و قیمت ماشینهای داخلی رو نه ۱۰ برابر بلکه ۲۰ برابر کردن
    الان با وجود اینکه قیمت کارخونه اکثر ماشینها و بازار یکی شدن ولی بازم کسی زورش به کارخونه دارای سرمایه دار نمیرسه که قیمت ها رو بیارن پایین
    چرا کسی نظارت نمیکنه چون ناظر و خلافکار هر دوتا یه نفر هستن

  • علی علی (5 آذر 1399 ساعت 12:37)

    سلام بنظر شما حق مصرف کننده این وسط کجاست انحصار خودرو باید برداشته شود تا وضع درست بشود

  • محمد محمد (5 آذر 1399 ساعت 11:46)

    شخصا به عنوان یکی از مردم کاملا با نظر کارشناس محترم مخالفم . اولین و مهمترین نکته اینه که متاسفانه خودرو سازی داخلی به مردم ثابت کرد که جوابگو پاسخ به نیاز داخل نیست و خیلی از مردم مانند من که نیاز به خودرو دارم فقط با نا عدالتی از طرف خودرو ساز روبه رو شدیم مثل ثبت نام ماشین به تعداد 500 عدد و خیلی از شکایاتی که مردم بابت عرضه و تولید خودرو ساز ها دارن کیفیت که بماند . دو اینکه این خودرو ها بنا به نظرات قراره با ارز خارج از کشور واردشه مثل اینکه من شخصی رو واقعا خارج از کشور می شناسم با سرمایه چند میلیون دلاری می تونه خودرو وارد کنه و هیچ اثری منفی بر بازار ارز داخلی نداره سه اینکه ما فراموش نکنیم قسمتی از گرانی بی منطق خودرو بابت عدم تعادل عرضه بعد از منع واردات بود به نحوی که کسی که بنز می خرید الان هایما میخره و کسی که هایما می خرید دنا و... تا به پراید و 405 میرسه که کسی که مثال 207 می خریده الان با همون قدرت خرید 405 میخره که هم باعث افزایش فیمت خوردو ها میشه هم باعث دلالی میشه هم یه طبقه از خریدار ها کلا حذف میشه و باعث نارضایتی همون طبقه که الان مشاهده می کنیم .