در سال 1389 قانونی به تصویب رسید که بر طبق آن شرکتهای دانشبنیان مورد حمایت برخی از نهادهای مهم کشور از جمله وزارت علوم، وزارت تحقیقات و فناوری و صندوق نوآوری و شکوفایی قرار میگرفتند.
با تصویب این قانون تولید محصولات دانشبنیان در کشور افزایش پیدا کرد و رقابت میان شرکتهای مشابه افزایش یافت. فضای رقابتی در صنایع مختلف باعث شد تا امروزه علاوه بر تنوع محصولات، کیفیت آنها نیز افزایش پیدا کند. برای مثال در ایران شرکتی اقدام به تولید تایر دانشبنیان کرده که در ادامه به معرفی آن میپردازیم.
پیش از معرفی تایر دانشبنیان بهتر است به معرفی اهداف و رویکردهای شرکتهای دانشبنیان بپردازیم.
تحریم ایران توسط کشورهای بزرگ جهان باعث شد تا موسسات و شرکتهای مختلف در جهت رشد اقتصادی کشور اقدام کرده و با اختراع و نوآوری در تولید، موجب تجاریسازی و رونق بازار کشور گردند. رویکرد این موسسات، تجاری سازی بر مبنای علم و دانش است به همین علت در کشور با نام شرکتهای دانشبنیان شناخته میشوند.
بر طبق این توضیح منظور از تایر دانشبنیان، محصولی است که با نوآوری در شیوه تولید و استفاده از تکنولوژی بومی تولید شده اما از استانداردهای روز اروپا برخوردار است. در حال حاضر تنها چند شرکت معدود در کشور به تولید تایر دانشبنیان میپردازند که در میان آنها تایر بارز رتبه نخست را به دست آورده است. در واقع با بررسی شاخص و عملکرد تایرهای دانشبنیان و رونق اقتصادی ایجاد شده، میتوان گروه صنعتی بارز را بهعنوان برترین تولیدکننده تایرهای دانشبنیان معرفی کرد.
جمال میرزایی، مدیرعامل گروه صنعتی بارز، برنامهریزی استراتژیک و تاسیس مرکز تحقیقات و توسعه را جزء مهمترین دلایل نایل شدن به این مقام میداند. وی همچنین از مهمترین شاخصهای تایر دانشبنیان بارز به دوام، نرمی، ایمنی و کاهش مصرف سوخت با استفاده از این تایرها اشاره کرد.
شدت گرفتن تحریمها که به نوعی باعث قطع ارتباط ایران و غرب شده، صنایع کشور را با مشکلات جدی برای تامین مواد اولیه و قطعات مکانیکی مورد نیاز روبهرو کرده است. همچنین صنایع کشور به تکنولوژی روز دنیا دسترسی ندارند که این مسئله مستقیماً در کیفیت محصولات تولیدی تاثیرگذار است.
در این شرایط میتوان از مواد اولیه و قطعات بیکیفیت چینی استفاده کرد یا با تکیه بر علم و دانش، به تولید محصولات دانشبنیان روی آورد. البته تولید کالای دانشبنیان نیاز به زمان و سرمایه کافی دارد اما خوشبختانه در سالهای اخیر شاهد پیشرفت چشمگیری در صنایع کشور بودهایم که دلیل عمدهاش ایجاد نوآوری در تولید است.
در ادامه به بررسی امکانات مورد نیاز برای تولید تایر دانشبنیان میپردازیم:
بدون تشکیل یک مرکز تحقیق و توسعه یا R&D امکان تولید کالای دانشبنیان وجود ندارد. در بخش تحقیقات و توسعه، فعالیتهای خلاقانهای به کار گرفته میشود که بر پایه اصول سیستماتیک طرحریزی شدهاند و در نهایت منجر به ابداع روشهای نو برای تولید کالاهای مختلف میشوند. این روشها تماماً برپایه دانش و با تحقیق و دستیابی به رویکردهای نو ابداع میشوند؛ بنابراین میتوان تحقیق را اولین و مهمترین مرحله در تولید تایر دانشبنیان در نظر گرفت.
پس از تحقیق نوبت به طراحی ایدههای جدید و بهبود تولیدات قدیمی فرا میرسد تا در نهایت طرح نهایی، مورد تایید قرار گیرد.
این بخش نیازمند سرمایهای قابل توجه است اما ممکن است در سالهای متمادی نتیجهای حاصل نشود. اما اگر شرکتهای مختلف چشمانداز خود را گسترش دهند و تمامی توجه خود را معطوف به سودآوری بلندمدت نمایند، امکان پیشرفت صنایع ایران و رونق اقتصاد کشور دوچندان خواهد شد.
گروه صنعتی بارز در سال 1379 برای اخذ مجوز و تاسیس مرکز تحقیقات و توسعه اقدام کرد و با سالها تحقیق و بررسی، علاوه بر افزایش کیفیت محصولات مختلف، توانست به تولید تایر دانشبنیان با طراحی و تولید تماماً بومی نایل شود.
پس از طراحی و تولید تایر دانشبنیان زمان تست و بررسی مهمترین فاکتورهای لازم از جمله کیفیت و ایمنی فرا میرسد. در مرکز آزمون بارز که پیشرفتهترین مرکز آزمون ایران است، میتوان تایر دانشبنیان را از نظر استانداردهای بینالمللی بررسی کرده که برای اینکار نیاز به اجرای چند آزمون زیر وجود دارد:
در صورتی که در هریک از این آزمونها خطایی رویت شود تمامی مراحل طراحی و تولید تایر مجدداً مورد بررسی قرار گرفته و گاهاً نیاز است به نقطه آغاز یعنی تحقیقات بازگشت!
در مرکز آزمون میتوان تایر دانشبنیان را از نظر کیفیت و ایمنی مورد بررسی قرار داد. اما اگر تایر تولیدی از تمامی آزمونها با موفقیت خارج شود، نمیتوان برای تولید انبوه آن اقدام کرد چراکه ممکن است در هنگام تست محصول برخی از ایرادات آن مشخص شوند. بنابراین برای دستیابی به بالاترین کیفیت و ایمنی، لازم است عملکرد تایر در میدان تست مورد بررسی قرار گیرد.
گروه صنعتی تایر، زمینی با مساحت 200 هکتار را برای اینکار اختصاص داده و با الگوبرداری از میدان تست شرکت کنتیننتال آلمان، مرکز تست بارز را تاسیس کرده است. در این مرکز از تجهیزات مختلفی برای تست تایرها استفاده میشود که از آنها میتوان به تجهیزات جمعآوری و انتقال داده، تجهیزات آزمون صدا، تجهیزات اندازهگیری سرعت و... اشاره کرد.
مهمترین هدف از تولید کالای دانشبنیان، صادرات آن به کشورهای خارجی و تاثیر مثبت در اقتصاد کشور است. برای دستیابی به این مهم راه بسیار دشواری پیش روی صنایع مختلف قرار گرفته که خوشبختانه برخی از شرکتهای فعال کشور توانستهاند با تکیه بر دانش و اتخاذ رویکردهای جدید، این مسیر را طی کرده و باعث افزایش میزان صادرات کالای ایرانی به خارج از کشور شوند.
گروه صنعتی بارز بهعنوان یک شرکت پیشرو در امر صادرات شناخته میشود. در واقع این شرکت توانسته تایرهای دانشبنیان تولیدی را به 9 حلقه افزایش دهد و علاوه بر بازار داخلی، چشمانداز خود را به بازارهای جهانی گسترش دهد.
در این مقاله سعی کردیم توضیح کاملی در رابطه با نحوه تولید تایرهای دانشبنیان خدمت شما عزیزان ارائه دهیم و تاثیر تولید کالای دانشبنیان را بر اقتصاد کشور بررسی کنیم. در انتها پیشنهاد میکنیم تا برای کسب اطلاعات کاملتر به وبسایت گروه صنعتی بارز مراجعه کرده و جدیدترین محصولات این برند معتبر را مورد بررسی قرار دهید.