آیا میدانید که مصرف قرص آنتی هیستامین دارای چه عوارضی است؟ چگونه باید این نوع دارو را مصرف کرد؟ یا آنتی هیستامین عوارض خاصی هم دارد؟ در این مقاله قصد داریم درباره آنتی هیستامینها صحبت کنیم.
دانستن اینکه این نوع داروها چه تاثیری بر روی بدن ما خواهند گذاشت و اصلا برای چه هستند مهم است. آنتی هیستامینها جزء دارویهای پر مصرف کل دنیا محسوب میشوند.
اگر شما هم میخواهید درباره این موضوع اطلاعات بیشتری کسب کنید، پیشنهاد ما این است که تا انتهای مقاله همراه ما بمانید.
سیستم ایمنی ما در برابر مواد مضر از خود واکنش نشان میدهد تا ما از بیماریها و خطرات مختلف در امان بمانیم. اما گاهی اوقات بدن مواد بیضرر را نیز خطرناک تشخیص میدهد که این کار موجب آلرژی خواهد شد.
آلرژن مادهای است که در گرده گل، پوست حیوانات خانگی، مواد غذایی و هر چیز حساسیتزایی یافت میشود. آلرژن با ورود خود به بدن زنگ خطر سیستم ایمنی را به صدا در خواهد آورد و در همین هنگام سیستم ایمنی هیستامینها را آزاد میکند.
هیستامینها از طریق گیرندههای سلولی سراسر بدن کار خود را ادامه خواهند داد و به آنها ملحق خواهند شد. با این اتصال، واکنشهای آلرژیک در بدن بروز میکند که معمولا شامل، گسترش رگهای خونی و بازشدن بافتهای چند عضله است.
داروهای آنتی هیستامین میتوانند چنین واکنشیهایی را از بین ببرند. چنین علائمی معمولا در هنگام سرماخوردگی، آلرژی و آنفولانزا بروز میکنند.
در مواقع مختلفی میتوان از این داروها استفاده کرد. بهطور کلی باید بدانید که آنتی هیستامینها علائمی مثل:
را کاهش خواهند داد. طبق نظر drdr.ir مصرف قرص آنتی هیستامین در بارداری باید با مشورت دکتر و در نظر گرفتن شرایط جنین باشد.
بدون توجه به این موضوع شما اجازه مصرف این دارو را نخواهید داشت، چراکه دارای ریسک بالایی برای نوزاد شماست.
آنتی هیستامینها دارای انواع مختلفی هستند. در ادامه بیشتر این موارد را بررسی خواهیم کرد.
نسل اول این داروها دارای خاصیت آرامبخشی هستند. این نوع، گیرندههای CNS به لحاظ حرکتی و شناختی آنها را درگیر میکند و بیمار را به خوابآلودگی دچار خواهد کرد. دیفن هیدرامین (بنادریل) نمونهای معروف از آنتی هیستامینهای نسل اولی است.
آنها به لحاظ عملکرد، گیرندههای اچ یک (H1) را تحت تاثیر قرار میدهند. گیرندههایی که کارشان تنظیم چرخه خواب بدن است.
داروهای نسل یکی میتوانند عوارضی مثل آسیب شدید به کبد، سرگیجه، کاهش شدید فشار خون، بهمزدن کیفیت خواب و خشکی دهان ایجاد کنند. بهعنوان نمونههای دیگری از آنتی هیستامینهای نسل اول باید به موارد زیر اشاره کرد:
از داروهای نسل اولی هنوز هم استفاده میشود اما پزشکان بسته به تشخیص خود ممکن است استفاده از آنها را در صورت وجود داروهای نسل جدید توصیه نکنند.
در داروهای نسل جدید آنتی هیستامین، دیگر خاصیت آرامبخشی دیده نمیشود. موسسه ملی دیابت و بیماریهای گوارشی و کلیوی تحقیقات خود را در قالب مقالهای ارائه داد و در این مطلب مشخص شد که داروهای نسل جدید کمتر میتوانند از سد خونی مغزی گذر کنند.
به همین دلیل آنها تاثیری زیادی بر روی گیرندههای CNS نخواهند گذاشت. در رابطه با مصرف قرص آنتی هیستامین برای کودکان باید بگوییم که کودکان بالای 12 سال میتوانند داروهای نسل دوم و سوم را با مشورت پزشک مصرف نمایند.
این داروها علاوه بر ایمنی، بیشتر دارای قدرت بیشتری هم بوده و به تسریع روند درمان کمک میکنند. بهعنوان نمونههایی از آنتی هیستامین نسل جدید باید به موارد زیر اشاره داشت:
آیا میدانید قرص آنتیهیستامین را چگونه مصرف کنید؟ باید بدانید برخی از انواع این قرص را میتوان بدون نسخه تهیه کرد و درباره نوع مصرف از دکتر داروساز سوال نمود. برخی دیگر تنها با نسخه پزشک قابل دسترسی هستند و نحوه استفاده از آنها را پزشک برای بیمار مشخص خواهد کرد.
کلاریتین، تاویست، بنادریل و زیرتک از نمونههای آنتی هیستامین بدون نسخه در ایران هستند. اینکه کدام مورد برای شما بهتر است موضوعی تجربی است و میتوان درباره آن با پزشک مشورت کرد.
داروهای آنتی هیستامین انواع مختلفی نیز دارند. ممکن است شما آنها را در اشکالی جز قرص مانند اسپری بینی، کپسول ژل و قطره چشم هم ببینید.
آنتی هیستامینهایی مثل پرومتازین (فنرگان)، هیدروکسی زین (آتاراکس، ویستاریل)، کاربینوکسامین (پالژیک) و مواردی دیگر، تنها با نسخه پزشک قابل تهیه هستند. آنها دارای ترکیباتی قویتر هستند و اگر بدون نسخه مصرف شوند، عوارض جانبی شدیدی خواهند داشت. در ادامه قصد داریم خطرات و عوارض جانبی آنتی هیستامینها را بررسی کنیم.
مواد فعال موجود در ترکیبات دارو اطلاعات زیادی به ما درباره عوارض جانبی و اندازه متعادل مصرف آن خواهد داد. بنابراین هر شخصی باید نسبت به این موضوع اطلاع کامل داشته باشد، تا سلامتیاش به خطر نیفتد.
آنتی هیستامینهای نسل اول بهعلت خاصیت آرامبخشی خود در افرادی که به شکل بیرویه آنها را مصرف کنند، مشکلاتی از قبیل تشنج یا نا هنجاریهای شدید قلبی بهوجود خواهند آورد. هر زمان که به مصرف بیش از اندازه دارو مشکوک شدید با اورژانس تماس بگیرید.
آنها شما را در این زمینه بهشکل کامل راهنمایی خواهند کرد. دوزهای پایین بهعلت داشتن ترکیبات فعال کم، عوارض خفیفی ایجاد میکنند و خطری جدی نیستند. با این حال شما باید این موارد خفیف را هم بدانید. مصرف آنتی هیستامین میتواند باعث بروز علائم زیر شود:
در کنار این موارد ممکن است شما عوارض شدیدی مثل ضایعات پوستی، مشکل در بلع یا تنفس، هذیانگویی، تورم در ناحیه صورت، کهیر و... را نیز تجربه کنید که در این صورت باید به پزشک مراجعه کرد.
استفاده طولانی مدت از داروهای نسل جدید میتواند کبد شما را دچار مشکل کند. گرچه این عارضه بسیار نادر است، اما باید آن را به عنوان یک ریسک دارویی در نظر بگیرید.
مصرف قرص آنتی هیستامین برای افرادی که دچار آلرژی، سرماخوردگی یا آنفولانزا شدهاند مانعی ندارد، به شرطی که عوارض آن را بدانند و با مشورت پزشک به سراغ آن بروند.
آنتی هیستامینهای نسل اولی هنوز در داروخانهها به شکل بدون نسخه بهفروش میرسند اما توجه داشته باشید که اگر قصد شما بر هشیاری است این داروها مناسبتان نخواهند بود.
اگر کودک زیر 12 سال دارید، باید درباره مصرف آنتی هیستامین با دکتر او مشورتهای لازم را به عمل بیاورید. ممنونیم که تا انتهای مقاله با ما همراه بودید.