آخرین آمار شوکهکننده از توقیف خودرو، نشان میدهد بیش از ۲۷ هزار خودرو در ماه بهعلت داشتن تخلفات حادثهساز توقیف میشوند. بااینحال، انجام تخلفات حادثهساز تنها راه توقیف خودرو نیست. در این مطلب، شما را با دلایل و روشهای توقیف خودرو آشنا خواهیم کرد. اگر قصد دارید سریع ترین راه توقیف خودرو را بشناسید، این مطلب، کمکتان خواهد کرد.
اگر خودرو سند رسمی داشته باشد، این روش سریع ترین راه توقیف خودرو خواهد بود. دراینحالت اداره ثبت، اظهارنامهای با ذکر شماره پلاک خودرو برای پرداخت بدهی صادر میکند. پس از صدور اجراییه توسط اداره ثبت، مالک خودرو تا ۱۰ روز فرصت دارد به تعهد یا پرداخت بدهی خود اقدام کند. درصورت پرداخت نکردن بدهی، طلبکار میتواند از طریق حکم دادگاه، خودروی او را متوقف کند.
درصورت نداشتن شماره پلاک خودرو، امکان استعلام پلاک از طریق پلیس راهور وجود دارد. همچنین، در سامانه آیتول نیز میتوانید بهصورت اینترنتی استعلام مواردی از جمله استعلام پلاک با کد ملی یا استعلام خلافی خودرو انجام دهید.
اگر خودرو قولنامهای بوده یا سند رسمی نداشته باشد، فرد میتواند با مراجعه به دادگاه نسبت به توقیف خودرو اقدام کند. درنظر داشته باشید توقیف خودرو از طریق حکم قضایی، پروسه طولانیتری بهدنبال دارد. ضمناینکه ناچار هستید مبلغی بهعنوان هزینه تمبر برای بررسی دادخواست توقیف پلاک خودرو بپردازید.
اگر فرد تخلفی از جمله پرداخت نکردن عوارض خودرو یا جریمه داشته باشد، امکان توقیف خودرو بیشتر است. در این حالت، پس از پرداخت هزینه و طی بازهزمانی طاقتفرسا، از طریق یکی از روشهای توقیف فیزیکی یا قانونی میتوان خودرو را توقیف کرد. در ادامه، هر دو روش را بررسی خواهیم کرد.
این حکم توقیف زمانی اتفاق میافتد که صاحب ماشین به فرد دیگر بدهکار باشد. در این شرایط، طلبکار میتواند با توقیف مال او، از جمله خودرو، طلبش را وصول کند. درواقع با توقیف خودرو، فشاری برای پرداخت بدهی به مالک بدهکار وارد میشود.
در توقیف قانونی، ابتدا توقیف سندی خودرو اجرا میشود. توقیف سندی خودرو اجازه خرید و فروش خودرو را به مالک بدهکار نمیدهد. پس از تسویه و پرداخت بدهی، درصورت نداشتن تخلفات دیگر از جمله دیرکرد پرداخت عوارض آزادراهی یا نداشتن بیمه شخص ثالث، مالک خودرو میتواند نسبت به رفع توقف خودرو خود اقدام کند. اگر مالک خودرو نسبت به پرداخت بدهی خود اقدام نکرد، طلبکار میتواند با درخواست توقیف فیزیکی خودرو برای تسویه بدهی، امکان استفاده خودرو را از مالک بگیرد.
در این روش، طلبکار ابتدا خودرو را بهعنوان مال بدهکار، به دادگاه معرفی میکند. برای اجرای حکم، مامور دادگاه به محل پارک خودرو رفته و بعد از ارزیابی خودرو، نسبت صدور حکم توقیف اقدام میکند. در توقیف فیزیکی خودرو، قضایی دادگاه، اجازه فروش، استفاده یا واگذاری خودرو به فرد دیگر را به مالک نمیدهد. یعنی علاوهبر توقیف قانونی، اجازه استفاده از ماشین را هم ندارد.
از سریع ترین راه توقیف خودرو، توقف سیستمی خودرو از طریق پلیس راهور را میتوان نام برد. در این نوع توقیف پلاک خودرو، شماره پلاک در سامانه راهور ثبت شده تا درخواست توقیف پلاک خودرو صادر شود. پس از صدور حکم فیزیکی توقیف، امکان فروش خودرو وجود ندارد.
درصورتیکه صاحب خودرو، تخلفاتی مثل نداشتن بیمه شخص ثالث، پرداخت نکردن جریمه، نداشتن مدارک خودرو در موارد خاص، رانندگی حین مصرف مواد و مشروبات الکلی یا ارتکاب دو تخلف رانندگی بهصورت همزمان داشته باشد، ماموران راهنماییورانندگی میتوانند نسبت به ضبط خودرو و توقیف آن اقدام کنند.
طبق ماده ۶ قانون راهنماییورانندگی، مامور راهنماییورانندگی جز در موارد مشخص و تصادفات منجر به جرح یا قتل، مجاز بهتوقیف خودرو نیست. در ادامه مطلب، شما را با رایجترین دلایل توقیف خودرو آشنا خواهیم کرد.
یکی از دلایل انتخاب سریع ترین راه توقیف خودرو، درخواست مهریه است. در توقیف خودرو برای پرداخت مهریه، به اصل یا کپی عقدنامه نیاز دارید. سپس با مراجعه به دفتر ازدواجی که در عقدنامه نوشته شده، برای صدور اجرای حکم توقیف و دریافت مهریه، درخواست کتبی از سردفتر دریافت خواهید کرد. البته اگر صاحب خودرو اثبات کند خودرو وسیله امرار معاش او بوده، امکان توقیف آن برای مهریه وجود ندارد.
درصورتیکه فردی بدون گواهینامه رانندگی کند یا همراه خود گواهینامه نداشته باشد، درصورت بروز مشکل یا توقف ماشین توسط مامور، پلیس راهنماییورانندگی میتواند خودرو را توقیف و به پارکینگ منتقل کند.
بعد از بستن قرارداد برای خرید خودرو، نیاز است پلاک خودرو را تعویض کنید. درصورتیکه خریدار پس از دریافت وکالت تعویض پلاک از فروشنده، نسبتبه تعویض پلاک اقدام نکند، فروشنده میتواند با مراجعه به مراجع قضایی، پلاک و خودرویی که به نام خودش است، متوقف کند. بهاینترتیب با توقف پلاک خودرو، از سوء استفاده و ثبت تخلفات به اسم فروشنده ماشین جلوگیری میکند.
درصورتیکه خودرو بهعلت بدهی توقیف شده باشد، هرزمانکه نسبت به پرداخت بدهی اقدام کنید، خودرو را از توقف خارج خواهد شد. برای ترخیص خودرو از پارکینگ، به مدارک زیر نیاز دارید:
باتوجهبه این مدارک، نیاز است قبل از رفتن به پارکینگ، برگه خلافی و مفاصاحساب خودرو را دریافت کنید. برای این کار، از طریق سامانه آیتول میتوانید بهراحتی خلافی و عوارض خودرو را پرداخت کنید.
درنهایت با داشتن کپی و اصل مدارک، به پارکینگ مراجعه کرده و برگه جریمه و توقیف خودرو را از مسئول پارکینگ دریافت کنید. پس از مراجعه به اداره ترخیص واقع در شهرتان، با تکمیل فرمهای مربوط و پرداخت هزینه، مجوز ترخیص صادر خواهد شد.
سریع ترین راه توقیف خودرو، اقدام از طریق اداره ثبت بوده که فقط برای خودروهای سنددار قابلاستفاده است. توقیف خودرو بهکمک مراجع قضایی، روال زمانبری دارد که از طریق آن میتوانید نسبتبه توقیف خودروهای قولنامهای یا بدون سند اقدام کنید.
یکی از مهمترین مواردی که پس از خرید خودرو ممکن است با آن روبهرو شوید، عدم تعویض پلاک و فک خودرو توسط خریدار است؛ درنتیجه تخلفات خریدار به نام فروشنده ثبت میشود. بههمیندلیل، نیاز است که از طریق سامانه استعلام پلاک، وضعیت پلاک خودروی فروخته شده را بررسی کنید؛ درصورت تعویض نکردن آن، میتوانید نسبتبه توقیف پلاک خودرو بهموقع اقدام کنید. برای این کار، بهراحتی میتوانید از طریق سامانه آیتول از وضعیت پلاک خودرو مطمئن شوید. با وارد کردن کد ملی خود بهعنوان مالک اطلاعاتی مانند شماره پلاک، شماره سریال راهور و وضعیت فک پلاک را مشاهده کنید. برای راهنمایی بیشتر میتوانید به آدرس itoll.ir وارد شده یا با شماره 02189518010 تماس بگیرید.