با توجه به مصوبه سال گذشته شورای رقابت، عرضه خودرو در بورس کالا فعلا به حالت تعلیق درآمده و به نظر می رسد که خودروسازان نیز برای ابطال این مصوبه دست به دامان دیوان عدالت اداری شده اند.
شورای رقابت سال گذشته در دستورالعملی اعلام کرده بود که تمامی خودرو ها در کشور باید در سامانه یکپارچه تخصیص خودرو عرضه شوند و این موضوع مهر پایانی به عرضه خودرو در بورس کالا زد. پس از مصوبه مذکور، وزارت صنعت، معدن و تجارت با همکاری شورای رقابت طرح فروش خودرو از طریق سامانه یکپارچه را فعال کردند و دیگر هیچ خودروی سواری در بورس کالا عرضه نشد.
عرضه خودرو در بورس کالا در حالی با توجه به مصوبه سال گذشته شورای رقابت فعلا به حالت تعلیق درآمده که برخی خودروسازان برای ابطال آن دست به دامان دیوان عدالت اداری شدهاند. شورای رقابت سال گذشته در قالب دستورالعملی اعلام کرد همه خودروها باید در سامانه یکپارچه عرضه شوند و این موضوع به معنای پایان عرضه خودرو در بورس کالا بود. پس از ابلاغ این دستورالعمل، شورای رقابت و وزارت صمت با هماهنگی یکدیگر طرح فروش بزرگ خودرو از مسیر سامانه یکپارچه را به راه انداختند و دیگر خودروهای سواری در بستر بورس عرضه نشدند.
دلیل تعلیق عرضه این خودرو در بورس کالا مخالفت نهادهای مختلف بهویژه شورای رقابت و وزارت صمت بود؛ چه آنکه آنها این اقدام را غیرقانونی و برخلاف دستورالعمل ابلاغی (از سوی شورای رقابت) مبنی بر فروش خودرو از طریق سامانه یکپارچه عنوان کردند. این اتفاقات در حالی رخ داده که اولا خودروسازان وابسته به دولت با چالش تامین نقدینگی برای جهش تولید مواجه هستند و ثانیا شرکتهای خودروساز بخش خصوصی نیز گرفتار قیمتگذاری دستوری (از سوی شورای رقابت) شدهاند. خصوصیها تا همین سه ماه پیش تنها با الزام عرضه محصولات خود در سامانه یکپارچه مواجه بودند، اما شورای رقابت تصمیم گرفت به قیمت محصولات آنها نیز ورود کند.
در نتیجه این ورود، قیمت کارخانهای خودروهای بخش خصوصی کاهش پیدا کرد، موضوعی که نارضایتی خصوصیها یا همان مونتاژکاران را به دنبال داشت. آنها برای اینکه خود را از تبعات قیمتگذاری دستوری نجات دهند، عرضه خودرو در بورس کالا را دوباره بر سر زبانها انداختند و حتی تا پای بازگشت به این بستر نیز رفتند، اما فعلا به دلیل حجم زیاد مخالفتها، صلاح را در تعلیق عرضه خودرو در بورس میبینند. این در حالی است که از آن سو دست به دامان دیوان عدالت اداری شدهاند تا از مسیر این نهاد، مجوز عرضه محصولاتشان در بورس کالا را بگیرند.
در این مورد، یک منبع آگاه گفت: خودروسازان بخش خصوصی شکوائیهای درباره الزام عرضه محصولاتشان در سامانه یکپارچه و همچنین اعمال قیمتگذاری دستوری از سوی شورای رقابت، به دیوان عدالت اداری ارسال کردهاند. به گفته وی، بهزودی نتیجه رای دیوان عدالت اداری درباره این شکوائیه اعلام خواهد شد و خودروسازان خصوصی بسیار امیدوارند که دیوان دستورالعمل شورای رقابت مبنی بر قیمتگذاری دستوری و الزام عرضه خودرو در سامانه یکپارچه را ابطال کند. اگر این اتفاق رخ بدهد، خودروسازان بخش خصوصی میتوانند بار دیگر و بدون مانعی قانونی، محصولات خود را در بورس کالا عرضه کنند.