ورود
هنوز نتیجه ای وجود ندارد
آریا سایپا پس از کوییک، دومین خودروی هاچ بک کراس تولید داخل است که در سال 1399 رسما توسط گروه خودروسازی سایپا معرفی و رونمایی شد. سایپا خودروی آریا را بر روی پلت فرم SP100 خود توسعه داده، SP100 یک پلتفرم چندگانه برای سایپا محسوب می شود و اولین محصولی که بر پایه همین پلتفرم تولید شد خودرویی سدان با نام شاهین بود. خودرویی که توانست نظر مساعد بسیاری از مخاطبان را به دلیل طراحی بروز و مناسب و همچنین امکانات رفاهی و ایمنی بالاتر از دیگر تولیدات سایپا به خود جلب کند، اما مشکلات کیفی و فنی پی در پی، بار دیگر آن را با تیغ انتقادات مواجه کرد.
پس از عرضه خودرو شاهین به بازار، سایپا تصمیم گرفت پای نسخه هاچ بک کراس آن را نیز به جاده های کشور باز کند. سایپا چندی پیش بیان کرد بر روی پلتفرم SP100 قرار است خودروهایی در 3 کلاس مختلف معرفی شود در نتیجه به احتمال بسیار زیاد پس از معرفی شاهین و آریا می بایست در انتظار یک خودروی هاچ بک نیز باشیم. سایپا آریا قرار است در دو تیپ سایپا آریا اتوماتیک و سایپا آریا دندهای به بازار عرضه شود که هر کدام از نظر فنی تفاوت هایی با یکدیگر دارند که در صفحه تیپ هر کدام به صورت کامل به آن ها اشاره کرده ایم.
نام گذاری این دو محصول جدید به آریا و شاهین نیز به دهه 30 و 40 شمسی بازمی گردد. زمانی که شرکت جیپ ایران یا همان پارس خودروی کنونی، خودروهای شرکت امریکن موتورز را در ایران مونتاژ می کرد. نسل سوم خودروی رامبلر امریکن در دو نسخه چهار در با نام آریا و دو در با نام شاهین در ایران تا سال 1357 تولید می شد. اما این اقدام سایپا اگر برای زنده کردن نام آریا و شاهین قدیمی بوده اصلا کار دلچسبی محسوب نمی شود چرا که کیفیت ساخت و پرفورمنس خودروهای جدید تولید داخل نسبت به خودروهای چند ده سال قبل افت چشمگیری داشتهاند و بنابراین اصلا شایستگی یدک کشیدن چنین نام های بزرگی را ندارند.
ماشین آریا از نظر طراحی خودرویی بروز نسبت به سایر تولیدات سایپا محسوب می شود. این خودرو در دسته کراس اورهای کوچک شهری قرار گرفته و با توجه به مشترک بودن پلتفرم خودرو آریا با شاهین بسیاری از المان های طراحی میان این دو محصول مشترک است.
در نمای جلو سایپا آریا کاپوت خودرو با خطوط برجسته و تند و تیزی طراحی شده است. چراغ های اصلی کاملا مشابه با شاهین هستند که جا داشت تا گرافیک داخلی بهتری در آنها استفاده می شد. جلو پنجره خودرو نسبت به شاهین با خطوط تیز و زاویه دار بیشتری طراحی شده و طراحی داخلی آن نیز تغییر کرده است. سپر جلوی سایپا آریا ظاهری اسپرت و بزرگ دارد. در دو طرف آن داخل یک قاب مشکی رنگ پلاستیکی چراغ های مخصوص روز و مه شکن خودرو قرار گرفتهاند. وسط سپر نیز یک دیفیوزر نقرهای تعبیه شده است.
در نمای جانبی همان طراحی نسبتا ساده و روان شاهین قابل مشاهده است. ارتفاع خودرو نسبت به برادر دیگرش کمی بیشتر شده و به رسم خودروهای هاچ بک کراس، دور تا دور خودرو فلاپ های پلاستیکی کشیده شده و همچنین روی سقف نیز روف رک نصب شده است. از انتهای چراغ عقب یک خط برجسته تا بالای دستگیره درب عقب کشیده شده و خط برجسته دیگری نیز با شروع از زیر دستگیره درب عقب تا ابتدای چراغ جلو کشیده شده است. شیشه های جانبی اندازه مناسبی دارند و به همین سبب فضای داخلی تاریک و دلگیر نیست.
در قسمت عقب شاهد یک طراحی ساده و قابل قبول هستیم. در این قسمت برخی از المان های طراحی الهام گرفته از طراحی کوییک هستند. چراغ های عقب به صورت دو تکه با ابعادی بزرگ طراحی شدهاند. درب صندوق با یک برآمدگی بالای چراغ های عقب طراحی شده که اندکی شبیه به خودروهای شاسی بلند کوپه است. سپر عقب طراحی نسبتا شلوغی دارد تا از سادگی نمای عقب کاسته شود. چراغ های مه شکن عقب به صورت کشیده و نازک داخل یک قاب مشکی تعبیه شدهاند. پایین سپر نیز یک دیفیوزر ساده و کوچک قرار دارد.
با ورود به کابین ماشین آریا اولین موردی که به چشم میخورد کیفیت بیش از حد پایین و استفاده زیاد از پلاستیک خشک بی کیفیت در داشبورد این خودرو است. طراحی داشبورد کاملا شبیه به سایپا شاهین بوده و سایپا هیچ تغییری در آن ایجاد نکرده است. دریچه های سیستم تهویه مطبوع خودرو در بالاترین قسمت داشبورد تعبیه شدهاند. زیر آنها یک صفحه نمایش 7 اینچی به همراه کلیدهای کنترلی سیستم مولتی مدیا خودرو در دو طرف آن قرار گرفته است. بخش انتهایی داشبورد نیز سیستم تنظیم تهویه مطبوع خودرو به همراه یک صفحه نمایش کوچک که نکته مثبتی محسوب می شود قرار دارد.
غربیلک فرمان خودرو آریا به صورت سه شاخه طراحی شده و کلیدهای کروز کنترل و سیستم مولتی مدیا نیز بر روی آن قرار دارد. صفحه کیلومتر شمار خودرو نیز به صورت آنالوگ به همراه یک کامپیوتر سفری کوچک طراحی شده است. کابین و داشبورد خودرو ارگونومی مناسبی دارد و همچنین فضای کابین نیز قابل قبول ارزیابی می شود. لازم به ذکر است که به احتمال زیاد در نسخه های فول ماشین اریا قرار است از تریم داخلی جدید و متریال با کیفیت تر استفاده شود.
آریا ابتدا با مشخصاتی مشابه با مشخصات فنی شاهین به تولید می رسد. پیشرانه این خودرو همان پیشرانه M15TC محصول شرکت مگاموتور که از نوع 4 سیلندر 8 سوپاپ توربوشارژ است که توانایی تولید 110 اسب بخار قدرت و 178 نیوتن متر گشتاور را دارد. M15TC همان پیشرانه تیبا و سایناست که اصلاح شده و توربوشارژ نیز به آن اضافه شده است. اما سایپا در زمان معرفی این خودرو وعده داده بود که بر روی اریا از پیشرانه 3 سیلندر ملی ساخت شرکت تیوان استفاده خواهد کرد که به مراتب فناوری جدیدتر و بازده بهتری نسبت به پیشرانه M15TC مگاموتور دارد. هنوز اطلاعات دقیقی از قدرت و گشتاور این پیشرانه 3 سیلندر منتشر نشده اما مشخصاتی مانند زمان بندی متغیر سوپاپ، استاندارد آلایندگی یورو 6 و استفاده از زنجیر تایم به جای تسمه تایم از ویژگی های این پیشرانه جدید ملی است.
همانطور که قبل تر نیز اشاره کردیم ماشین آریا قرار است در دو تیپ اتوماتیک و دندهای تحت عنوان آریا دندهای و آریا اتوماتیک به بازار عرضه شود که مانند شاهین تیپ دندهای آن نسخه پایه و تیپ اتوماتیک ان نسخه فول محسوب می شود. بنابراین آریا از دو جعبه دنده متفاوت دستی و اتوماتیک بهره می برد که در صفحه هر تیپ این خودرو به صورت کامل معرفی شده است. سیستم تعلیق خودرو آریا در چرخ های جلو از نوع مک فرسون و در چرخ های عقب از نوع میل پیچشی است که سواری قابل قبولی را از خود ارائه می دهد. همچنین محور محرک این خودرو نیز مانند اکثر خودروهای هاچ بک کراس تک دیفرانسیل بر روی چرخ های جلو است.
آریا قرار است در دو تیپ S و G به بازار کشور عرضه شود که تیپ S نسخه پایه و تیپ G نسخه فول محسوب می شود. از امکانات نسخه پایه یا دنده دستی این خودرو می توان به مواردی مانند کیلس و استارتر دکمهای، نمایشگر 7 اینچی مرکزی مجهز به رهیاب ماهوارهای و دوربین پارک، سنسور دنده عقب، سانروف برقی، تهویه مطبوع اتوماتیک (تک کاناله)، فرمان برقی مجهز به کلیدهای کنترل سیستم صوتی و دیلایت و اتولایت اشاره کرد. همچنین در نسخه فول قرار است مواردی مانند کیسه هواهای جانبی و سیستم کنترل پایداری و ... به اریا اضافه شود. برای مشاهده امکانات رفاهی کامل هر تیپ می توانید به صفحه همان تیپ مراجعه فرمایید.
خودروهایی نظیر ام وی ام X22، برلیانس C3 و چانگان CS35 را می توان رقبایی سرسخت برای آریا آن هم در نسخه فول دانست که هر کدام از این خودروها می توانند خط و نشانی برای آریا باشند. اگر سایپا حداقل از نظر فنی تغییراتی را روی آریا اعمال کند و پیشرانهای جدید به این خودرو اضافه کند آریا می تواند در مقابل رقبای سرسخت خود حرفی برای گفتن داشته باشد.