پس از بازگشت تیم مذاکرهکننده چینی از بروکسل، مقامات پکن به اتحادیه اروپا هشدار دادند که از مذاکره مستقیم با شرکتهای چینی خودداری کنند، در غیر این صورت اساس این مذاکرات لطمه خواهد دید.
مقامات وزارت بازرگانی چین در پیامی به کمیسیون اروپا هشدار دادند که اتحادیه اروپا نباید در حین مذاکره با چین در خصوص توافق قیمت خودروهای الکتریکی، به طور جداگانه با برخی شرکتهای چینی مذاکره کند، و اعلام کرد که چنین اقدامی پایه مذاکرات و اعتماد دوطرفه را تضعیف خواهد کرد.
سخنگوی وزارت بازرگانی چین روز گذشته اعلام کرد: رویکرد چین در یافتن راهحل از طریق گفتوگو و مذاکره بدون تغییر باقی مانده است. چین به طور رسمی اتحادیه اروپا را دعوت کرده است تا در اسرع وقت یک تیم فنی به چین اعزام کند تا مرحله بعدی مذاکرات حضوری در مورد پرونده ضدیارانه خودروهای برقی ادامه یابد.
وی همچنین بیان کرد: تیمهای فنی چین و اتحادیه اروپا در بروکسل هشت دور مذاکرات فشرده انجام دادهاند و با تلاشهای فراوان، دو طرف در برخی حوزهها به پیشرفتهای مهمی دست یافتهاند.
درحالیکه اتحادیه اروپا در حال نهاییسازی تصمیم خود برای اعمال تعرفههای ضدیارانهای بر خودروهای الکتریکی ساخت چین به مدت پنج سال است و توسط اکثر کشورهای عضو حمایت شده و قرار است ماه آینده اجرا شود، وزارت بازرگانی چین نمایندگانی را به بروکسل فرستاد تا در طول بیش از ۲۰ روز، هشت دور مذاکرات فشرده را با کمیسیون اروپا انجام دهند. اما همانطور که سخنگوی وزارت بازرگانی چین بیان کرد، هنوز اختلافات عمدهای بین دو طرف وجود دارد و تاکنون نتوانستهاند به راهحلی که برای هر دو طرف قابل قبول باشد، دست یابند. این سخنگو تصریح کرد: چین در طی مذاکرات برای نگرانیهای خاص اتحادیه اروپا چندین راهحل سازنده و عملی ارائه کرده و بیشترین صداقت و انعطافپذیری را از خود نشان داده است.
وی افزود: متاسفانه، اتحادیه اروپا هنوز به موضوعات کلیدی که مورد توجه صنایع چین و اتحادیه اروپاست، پاسخ مثبت نداده و اختلافات عمدهای بین طرفین وجود دارد. تا این لحظه، مذاکرات هنوز به راهحلی که برای هر دو طرف قابلقبول باشد، نرسیده است. سخنگوی وزارت بازرگانی چین همچنین به طور خاص از گزارشهایی که نشان میدهد کمیسیون اروپا در حال مذاکره جداگانه با برخی شرکتهای چینی در مورد توافق قیمت خودروهای الکتریکی است، ابراز نگرانی کرده و هشدار داده است، اگرچه هیچ مدرکی مبنی بر انجام اینگونه مذاکرات تاکنون توسط اتحادیه اروپا ارائه نشده است.
چند روز پیش نیز پکن به بروکسل پیشنهاد داده بود که حداقل قیمت خودروهای الکتریکی ساخت چین در اتحادیه اروپا به ۳۰هزار یورو (حدود ۳۲هزار دلار) برسد تا در مقابل اتحادیه اروپا از اعمال تعرفههای اضافی بر خودروهای چینی خودداری کند؛ اما این پیشنهاد از سوی کمیسیون اروپا رد شد.
سخنگوی وزارت بازرگانی چین بیان کرد که شرکتهای چینی، از جمله شرکتهای با سرمایهگذاری اروپایی در چین، انجمن ماشینآلات و تجهیزات الکتریکی چین را به عنوان نماینده جهت ارائه پیشنهادها در مذاکرات قیمت انتخاب کردهاند. وی افزود: «این پایه مذاکرات فعلی بین چین و اتحادیه اروپاست. اگر اتحادیه اروپا به طور همزمان با چین مذاکره کند و در عین حال با برخی شرکتها به طور جداگانه مذاکره کند، این اقدام پایه و اعتماد مذاکرات را تضعیف میکند و به روند کلی مذاکرات آسیب میرساند.»
یکی از معاونان اجرایی شرکت بیوایدی(BYD)، در مصاحبه با روزنامه فرانکفورتر آلگماینه زایتونگ آلمان اعلام کرد: بیوایدی انتظار دارد کمتر از شش ماه آینده در آلمان حضور خود را تثبیت کند و فروش خودروهای الکتریکی خود را در این کشور بهطور قابلتوجهی افزایش دهد. وی از تصمیم اتحادیه اروپا برای اعمال تعرفههای ضدیارانهای بر خودروهای الکتریکی ساخت چین از ماه آینده بهشدت انتقاد کرد و گفت این اقدام به ضرر مصرفکنندگان است. گفتنی است که آلمان در رایگیری اتحادیه اروپا درباره این تعرفهها، به این طرح رای منفی داد.
اتحادیه اروپا روز ۱۳مهرماه رایگیری درباره وضع تعرفههای سنگین بر وارادات خودروهای برقی چینی را به اجرا گذاشت و پیشنویس آن با اکثریت آرا به تصویب رسید. در این بین کشورهایی همچون آلمان مخالف این تصمیم بوده و نسبت به بروز جنگ تجاری میان چین و اروپا ابراز نگرانی کردند. بر اساس این پیشنویس، تعرفه خودروهای برقی وارداتی ساخت چین قرار است طی ۵سال آینده از ۱۰درصد به ۴۵درصد برسد.