پژو پارس ELX 1379-1399

کشور
فرانسه فرانسه
شرکت خدمات دهنده
ایساکو
نوع عرضه
مونتاژ
قیمت کارخانه
توقف تولید
قیمت بازار
توقف تولید
از معایب این خودرو میتوان به ایمنی پایین، مصرف سوخت بالا، امکانات کم در مدل های بالاتر و پلت فرم قدیمی اشاره کرد
این خودرو مجهز به یک موتور 4 سیلندر 1/8 لیتری تنفس طبیعی است که این موتور توانایی تولید 110 اسب بخار قدرت و 155 نیوتن بر متر گشتاور را دارد. موتوری که قوای محرکه این خودرو را تامین می‌کند همان موتور زانتیای 1/8 لیتری با کد XU7JP4/L4 است در نتیجه این تیپ از پژو پارس در بازار ایران به پژو پارس ELX موتور زانتیا معروف است.
این خودرو بر روی پلت فرم پژو 405 و با الهام از پژو 406 طراحی شد.
قیمت این خودرو در فروردین ماه 1401 در حدود 140 تا 230 میلیون تومان در مدل های 1384 تا 1392 است.
مشخصات فنی پژو پارس ELX
195 KM/H
حداکثر سرعت
9 ثانیه
شتاب 0 تا 100
کلاس بدنه
سدان
حجم موتور
1761 سی سی
نوع موتور
بنزین سوز
تعداد سیلندرها
4
نوع جعبه دنده
دنده دستی
مصرف سوخت ترکیبی
8.1 لیتر در 100 کیلومتر
مشخصات فنی بدنه
کلاس اتومبیلD Segment
وزن1165 کیلوگرم
تعداد فضای سرنشینان5
ابعاد و نوع لاستیک چرخهای جلو185/65R
ابعاد و نوع لاستیک چرخهای عقب195/60R15
مشخصات فنی موتور
تعداد سوپاپ ها16
آرایش قرار گیری سیلندرهاخطی شیبدار
محل قرار گیری موتورموتور جلو
سیستم سوخت رسانیانژکتوری پاشش چند نقطه ای
حداکثر توان خروجی (دور بر دقیقه / اسب بخار)110 اسب بخار در 5500 دور در دقیقه
حداکثر گشتاور خروجی (دور بر دقیقه / نیوتن متر)155 نیوتون متر در 4250 دور در دقیقه
توان خروجی حجمی (اسب بخار بر لیتر)61.1 اسب بخار بر لیتر
ظرفیت باک70 لیتر بنزین + لیتر گاز + لیتر باک سوخت دوم
روغن مناسب برای خودرو10w40 SL
روغن مناسب برای خودرو 210w40 SM
مشخصات جعبه دنده ( Transmission )
تعداد دنده (جلو)5
محل قرار گیری اهرم تعویض دندهکنسول میانی
سیستم حرکتی خودرو (انتقال قدرت)موتور جلو دیفرانسیل جلو
سیستم ترمزها
نوع سیستم ترمزروغنی با بوستر خلائی
نوع دیسک و کالیبر ترمز جلودیسکی خنک شونده
نوع دیسک و کالیبر ترمز عقبدیسکی
سیستم تعلیق و فرمان
نوع سیستم تعلیقمستقل برای هر چرخ
تعلیق جلومک فرسون
تعلیق عقبمستقل
کمک فنرهای جلوهیدرولیکی
کمک فنرهای عقبهیدرولیکی
نوع سیستم فرمانقدرت کمکی هیدرولیکی
عملکرد اتومبیل
حداکثر سرعت195 کیلومتر بر ساعت
شتاب 0 الی 100 (برحسب ثانیه)9 ثانیه
مصرف سوخت شهری(بنزین)11.2 لیتر در 100 کیلومتر
مصرف سوخت جاده ایی(بنزین)6.3 لیتر در 100 کیلومتر
استاندارد آلایندگییورو 3
محدوده گارانتی
محدوده گارانتی24 ماه یا 40 هزار کیلومتر
امکانات رفاهی پژو پارس ELX
کیسه های هوا ( نوع و تعداد )1 عدد ، کیسه هوای راننده
سیستم های پایداری و کمک رانندهABS , EBD , EBA
سیستم های امنیتی و حفاظتیدزدگیر هوشمند
سیستم فرمان و هدایت پذیریقدرت کمکی هیدرولیکی
نوع غربیلک4 شاخه طراحی جدید
سیستمهای تهویه مطبوعکنترل دستی
سیستم صوتی و تصویریرادیو CD به همراه MP3 به همراه 4 بلند گو
سیستمهای مولتی مدیانمایشگر دمای داخل و خارج خودرو
سیستم صندلیهای جلوتزئینات جدید بژ ، تنظیم برقی پشت صندلی ها
سیستم صندلیهای عقبدارای 2 عدد پشت سری
سیستم آیینه هاجانبی برقی ، همرنگ بدنه ، دارای راهنما
سیستم شیشه هابالابر شیشه های جلو و عقب برقی
سیستم روشنایی جلوچراغهای جلو با قابلیت تنظیم زاویه نور ، مه شکن جلو

پس از اینکه پژو 405 سال ها در خط تولید ایران خودرو بود این شرکت در سال 1379 تصمیم گرفت تا خودرویی دیگر بر روی پلت فرم پژو 405 با ظاهری بروزتر و جذاب‌تر با امکانات رفاهی بیشتر تولید کند.

از طرفی با اینکه پژو مدل 406 را جایگزین مدل افسانه‌ای پژو 405 کرده بود اما ایران خودرو بجای مونتاژ و عرضه پژو 406، پژو 405 را فیس لیفت کرد و در ابتدا با نام پژو پرشیا به بازار ایران عرضه نمود، اما بنا به دلایلی ایران خودرو نام این مدل را به پژو پارس تغییر داد.

پژو پارس ELX یکی از تیپ های پژو پارس است که در کنار تیپ های دیگر این خودرو مانند پژو پارس دوگانه سوز، پژو پارس سال، پژو پارس LX TU5 و پژو پارس اتوماتیک از سال 1382 روی خط تولید ایران خودرو آمد و تا سال 1392 تولید آن ادامه داشت.

 

پارس elx نقره ای.jpg

 

بررسی طراحی ظاهری پژو پارس ELX

طراحی پژو پارس ELX نیز مانند سایر برادران خود است. این خودرو همانطور که اشاره شد بر روی پلت فرم پژو 405 با الهام از پژو 406 طراحی شد که هنوز هم با گذشت چیزی حدود 22 سال از طراحی آن باز هم خودرویی جذاب برای جوانان و خانواده های ایرانی است.

هنگامی که به نمای جلوی این خودرو نگاه کنیم طراحی ساده اما خشنی را شاهد هستیم. چراغ های جلو طراحی کشیده و با ابهتی دارند. جلوپنجره خودرو نیز متصل به چراغ های جلو و کشیده است که همین امر سبب شده تا ظاهر جلوی پژو پارس ELX جذاب‌تر و البته آیرودینامیکی تر از پژو 405 باشد.

همچنین جلوپنجره اصلی این خودرو نیز در میان خود میزبان لوگوی قدیمی کمپانی پژو است و سپر جلوی خودرو هم بسیار ساده طراحی شده که دو چراغ مه شکن و یک ورودی هوای دیگر به همراه محل نصب پلاک روی آن تعبیه شده است.

 

پژو پارس elx سفید.jpg

 

به نمای جانبی پژو پارس ELX که می‌رسیم اگر از بخش های جلو و عقب صرف نظر کنیم، همان طراحی آشنای پژو 405 را تنها با کمی تغییر شاهد هستیم. تغییرات رخ داده در پژو پارس ELX شامل بزرگ‌تر شدن زه درب‌ها و رکاب جدید می‌شوند.

شیشه های جانبی پژو پارس ای ال ایکس نیز اندازه خوبی دارند و همین مورد باعث شده تا دید مناسب و نور قابل قبولی در کابین برای سرنشینان ایجاد شود. همچنین در مدل های اولیه این ودرو رینگ 15 اینچی معروف خرچنگی استفاده می شد اما در مدل های بالاتر از رینگ 15 اینچی 5 استفاده شد.

 

نمای کناری پارس ای ال ایکس.jpg

 

در قسمت عقب پژو پارس ای ال ایکس باز هم همان طراحی ساده را شاهد هستیم که هماهنگی خوبی را با سایر بخش های خودرو دارد. چراغ های عقب مانند چراغ های جلو کشیده و یک تکه طراحی شده‌اند، اما یکی از تفاوت های این تیپ با سایر تیپ های پژو پارس در همین قسمت است که قسمت بالای چراغ های عقب مشکی رنگ است. 

سپر پارس ELX برخلاف پژو 405 دیگر میزبان محل نصب پلاک نیست و این قسمت به روی درب صندوق و میان چراغ های عقب منتقل شده است. همچنین چراغ سوم ترمز نیز به بالای شیشه عقب منتقل شده و از نوع LED می باشد.

 

نمای سه رخ عقب پارس ای ال ایکس سفید.jpeg

 

 مشخصات فنی پژو پارس ELX

پژو پارس ELX از نظر فنی و قوای محرکه نسبت به سایر برادرانش قوی‌تر است. نکته قابل توجه این است که موتوری که قوای محرکه این خودرو را تامین می‌کند همان موتور زانتیای 1/8 لیتری با کد XU7JP4/L4 است در نتیجه این تیپ از پژو پارس در بازار ایران به پژو پارس ELX موتور زانتیا معروف است.

پژو پارس ELX مجهز به یک موتور 4 سیلندر 1/8 لیتری تنفس طبیعی است که این موتور توانایی تولید 110 اسب بخار قدرت و 155 نیوتن بر متر گشتاور را دارد.

قدرت تولید شده توسط موتور این خودرو از طریق یک جعبه دنده 5 سرعته دستی به چرخ های جلو منتقل می شود. شتاب 0 تا 100 پژو پارس ELX 9 ثانیه و مصرف ترکیبی این خودرو نیز 8/1 لیتر در هر 100 کیلومتر اعلام شده است.

 

موتور پژو پارس ای ال ایکس.jpg

 

بررسی کابین و فضای داخلی پژو پارس ELX

فضای کابین و طراحی داخلی پژو پارس ELX به علت اینکه تنها تا سال 1392 تولید شد بر خلاف دیگر برادرانش دستخوش تغییرات عمده نشد و تنها غربیلک فرمان آن در مدل های بعد از 1390 تغییر کرد.

کابین پژو پارس ELX نیز با 2 تریم مشکی - نقره‌ای و یا مشکی - کرم همراه با قطعات دکوراتیو چوبی تولید شده است.

در قسمت داشبورد همان طراحی آشنای پژو 405 را شاهد هستیم. قسمت بالای داشبورد میزبان دو دریچه هوای تهویه مطبوع نسبتا بزرگ است و زیر آنها نیز چند کلید با کاربردهای مختلف و سیستم کامپیوتر سفری معروف ایران خودرو که به نوعی یک قفل ایمنی خودرو نیز محسوب می‌شود قرار گرفته‌اند.

در بخش وسط داشبورد نیز قسمت تنظیمات سیستم تهویه مطبوع خودرو قرار گرفته و زیر آن نیز در یک بخش جداگانه بخش سیستم پخش صوتی خودرو جای گرفته است که با یک درب همرنگ داشبورد محافظت می‌شود.

قسمت کیلومتر شمار پژو پارس ELX نیز به صورت کاملا آنالوگ با 4 دایره  طراحی شده که از اندازه مناسبی نیز برخوردار است. همچنین غربیلک 4 شاخه فرمان نیز طراحی ساده‌ای دارد که لوگوی پژو وسط آن قرار گرفته است.

فضای پا و سر برای هر 4 سرنشین خودرو مناسب است و بیشتر افراد حتی با قد نسبتا بلند نیز به مشکل بر نخواهند خورد. همچنین کیفیت متریال داشبورد و کابین پژو پارس ELX نیز متوسط و قابل قبول است.

لازم به ذکر است که صندلی مدل های اولیه این خودرو از برند ریکارو و 8 حالته برقی به همراه گرمکن و سردکن بودند اما حدود سال 1387 دیگر از این برند نبودند ولی همچنان از نوع 8 حالته برقی به همراه گرمکن و سردکن بودند. از حدود سال 1390 نیز صندلی برقی حذف شد و به جای آن ایربگ راننده اضافه شد.

 

داشبرد و فرمان پارس elx.jpg

 

امکانات رفاهی و ایمنی پژو پارس ELX

پژو پارس ELX از نظر امکانات رفاهی در ابتدای زمان عرضه نسبت به دیگر تیپ های پژو پارس در رتبه بالاتری قرار داشت اما به مرور زمان ایران خودرو از امکانات این خودرو کاست. بنابراین پژو پارس ELX از نظر امکانات رفاهی در مدل های مختلف تفاوت هایی دارد اما فول ترین نسخه های آن مجهز به:

گرمکن و سردکن صندلی، صندلی برقی با صندلی‌هایی موسوم به خلبانی یا صلیبی، سنسور دنده عقب، چهار شیشه برقی، فرمان هیدرولیکی، سیستم صوتی با چهار بلندگو، تهویه خودکار تک کاناله، تریم داخلی بژ، روکش صندلی پارچه‌ای، دماسنج بیرون خودرو و آینه‌های جانبی با تنظیم برقی است.

از نظر ایمنی نیز پژو پارس ELX سطح نسبتا پایینی دارد و امکاناتی نظیر ترمز های هر 4 چرخ دیسکی، ترمز ABS، ایربگ راننده و ایموبلایزر را داراست.

 

صندلی پژو پارس ای ال ایکس.jpg

 

بررسی بازار و قیمت پژو پارس ELX

پژو پارس ELX تنها تا سال 1392 تولید شد و هم اکنون تنها نسخه های دست دوم آن در بازار ایران موجود است. قیمت پژو پارس ELX در فروردین ماه 1401 در حدود 140 تا 230 میلیون تومان در مدل های 1384 تا 1392 است. البته بعضی از نسخه های بسیار کم کار این خودرو نیز تا 355 میلیون تومان نیز قیمت دارند!

این خودرو از نظر بازار خرید و فروش از رونق خوبی برخوردار است و همچنین در بخش خدمات پس از فروش نیز حال و روز نسبتا خوبی دارد.

 

  نتیجه گیری

پژو پارس ELX یک خودروی تند و تیز در میان خودروهای تولید داخل است که توانست از ابتدای عرضه به بازار محبوبیت بالایی را کسب کند. این خودرو از نظر فنی نسبت به سایر تیپ های پژو پارس در رده بالاتری قرار دارد اما به مراتب هزینه های نگهداری بالایی نیز با خود به همراه دارد.

پژو پارس ELX رقبایی همچون زانتیا را دارد که بخاطر همین موضوع نیز کل کل های زیادی میان صاحبان این خودروها اتفاق می افتد. افرادی که خواهان این خودرو هستند بیشتر طیف جوان جامعه هستند که همین امر نشان دهنده محبوبیت بالای ELX، حتی  با این سن و سال است!

 

داشبرد، فرمان و صندلی پارس ای ال ایکس.jpg