چند درصد تصادفات مرگبار به علت خستگی راننده بوده است! (بررسی علل + راه حل)

26 آذر 140312:00
8 دقیقه


تصادفات جاده ای یکی از کشنده ترین اتفاقاتی است که ممکن است برای رانندگان اتفاق بیفتد. اخیرا گفته شده است که از هر 8 نفر 1 نفر از رانندگان در زمان رانندگی، احساس خواب آلودگی می کند. رانندگان خواب آلود در 21% تصادفات منجر به مرگ، نقش اصلی را دارند.
عوامل انسانی یکی از تاثیرگذارترین دلایل و مسئول 60 % تصادفات رانندگی می باشد. با کمک وسایل ترافیکی همچون انواع چراغ هشدار، تابلو، گل میخ و سرعت گیرها می توان سطح این تصادفات را کاهش داد، چون این لوازم به عنوان هشداردهنده عمل می کنند.
خرید تابلو ترافیکی و لوازم هشدار دهنده جاده ای معمولا توسط پیمانکاران جاده ای یا پلیس راهور صورت می گیرد و آنها این وسایل را در مناطق حادثه خیز نصب می کنند تا جلوی سوانح را بگیرند.
بر اساس آماری که پلیس راهور داده است به طور متوسط، سالیانه 44 مورد در هر 100 هزار نفر بر اثر تصادف به علت خستگی و خواب آلودگی جان می دهند. در ادامه بررسی جامع علل تصادفات پرداخته ایم.
photo_2024-12-15_19-45-54.jpg
آمار تصادفات در هنگام خستگی
یکی از چالش های مهم و تاثیرگذار بر سلامت جامعه، مرگ و میرهایی است که در اثر تصادف اتفاق می افتند. پیش بینی می شود در سال های آینده مرگ و میر ناشی از تصادفات به دومین یا سومین علت مرگ انسان تبدیل شود.
آماری که برای چند درصد تصادفات که به علت خستگی راننده منجر به مرگ شده در سال 1397 اعلام کرده اند به 75% درصد رسیده است.
بی توجهی به علائم رانندگی باعث می شود، میزان حوادث رانندگی بیشتر باشد، معمولا پلیس راهور با کمک تابلوهای انتظامی و علائم جاده ای تلاش می کند، میزان این سانحه ها را کاهش دهد.
اگر برایتان سوال شده است که چند درصد تصادفات مرگبار به علت خستگی راننده بوده است؟ باید بگوییم به گزارش سازمان بهداشت جهانی در صورت عدم رعایت نکات ایمنی و اقدامات پیشگیرانه برای کاهش روند تصادف ها، هر ساله آمار تصادفاتی که منجر به مرگ می شوند به بیش از 67% در سال افزایش پیدا می کند.
بررسی ها نشان می دهد بسیاری از رفتارهای نامناسب اشخاص هنگام رانندگی بستگی به میزان تحصیلات و سن افراد دارد، به طور معمول رانندگانی که سن پایین تری دارند، رفتار های نامناسب و غیر ایمن تری از خود نمایش می دهند و بیشتر به علائم رانندگی بی توجه هستند.
طبق اعلام پزشکی قانونی در سال 1403 تعداد تلفات و تصادفات رانندگی در هنگام خستگی 2.8% یعنی به 20 هزار 45 نفر رسیده است. از این آمار 15 هزار 854 نفر مرد و 4 هزار و 191 نفر زن هستند.
سردار تیموری پلیس راهور فراجا می گوید در سال 1403 بیش از 13 هزار تصادف منجر به مرگ و میر، توسط خواب آلودگی رخ داده است. برای جلوگیری از این حادثه، در این هنگام جایز است راننده به یک استراحتگاه برود و کمی استراحت کرده و بعد به رانندگی خود ادامه دهد.
ساعت اوج تصادفات در جاده
معاون آموزش و فرهنگ ترافیک پلیس راهور تهران گفته است: 26 % از تصادفات رانندگی شهری در ساعات 15 الی 18 و 24% تصادفات از ساعت 6 تا 9 صبح صورت می گیرد.
علائم خواب آلودگی و خستگی
نشانه های خستگی و خواب آلودگی که هر راننده باید بداند تا قبل از وقوع حادثه و پرداخت خسارات مالی و جانی بتواند جلوی آن را بگیرد. عبارتند از:
• احساس بی قراری
• خمیازه کشیدن های پی در پی
• مالش دادن چشم ها
• سوزش چشم
• سنگینی پلک ها
• بی تمرکزی در روی جاده و انحراف از مسیر اصلی
• خیالبافی
• رفتن روی نوارهای لرزاننده کنار جاده
• عدم توانایی در حفظ تعادل سر
• احساس خشکی در دهان
• بالا رفتن حرارت بدن
• ضعف عضلانی
• عدم ثابت نگه داشتن پلک ها
• رعایت نکردن فاصله قانونی
• فراموش کردن علائم رانندگی
علت های خواب آلودگی
اگر قبل از رانندگی نمی دانید که خسته هستید و چقدر می توانید یک رانندگی ایمن داشته باشید!! پیشنهاد می کنیم ابتدا استراحت کنید و پس از آن اقدام به سفر نمایید، در ادامه برخی از علت های مهم و موثر در خواب آلودگی و خستگی در هنگام تصادفات را برای شما بازگو می کنیم:
1. مشکل اختلال در خواب
اختلال در خواب یعنی شخصی نتواند خواب راحت و با کیفیت مناسب در مدت زمان کافی داشته باشد. طبق تحقیقاتی که صورت گرفته است، اختلالات در خواب یکی از مهمترین عوامل موثر در بروز خواب آلودگی هنگام رانندگی و در آخر منجر به تصادف به شمار می آید.
به گفته متخصصین، کسانی که اختلال خواب دارند به مشکلات گوارشی، مشکلات قلبی، استرس، وسواس، بیماری های عصبی، تغییرات توده بدنی و … دچار هستند، باید هنگام رانندگی با احتیاط رانندگی نموده و همیشه یک همراه در کنار خود داشته باشند.
2. مصرف داروهای خواب آور
بعضی از مسکن ها، آرام بخش ها و داروهایی که برای بیماری های خاص مصرف می شوند، در عوارض آنها احتمال بروز خواب آلودگی و خستگی در طول روز ذکر شده است. هنگامی که مجبور هستید دارویی مصرف کنید که خواب آلودگی به همراه دارد، تا زمانی که تاثیر دارو از بین نرفته است به هیچ عنوان پشت فرمان و در مسیر های دور و طولانی خصوصا در شب ننشینید.
3. تهویه هوای مناسب
فضا و هوای نامطلوب در اتومبیل منجر به افزایش خستگی می شود. شما می توانید با کاهش دما، تهویه مناسب و تولید هوای مطلوب در اتومبیل، بیشترین درصد خواب آلودگی و خستگی را کاهش دهید.
قرار گرفتن در هوای نامناسب راننده را دچار سرگیجه و حالت تهوع می کند و باید برای بهبود حال خود در معرض نسیم خنک و جریان هوای تازه قرار بگیرد تا هوشیار بماند و یک رانندگی ایمن را داشته باشد.
4. شیوه زندگی روزمره
اگر خواب شما ساعت و زمان مشخصی ندارد یا اگر شغلتان طوری است که شب کار هستید و باید بیدار بمانید، ممکن است پشت فرمان خودرو دچار خواب آلودگی و خستگی های پی در پی شوید.
طبق آماری که اعلام کرده اند، چند درصد تصادفات مرگبار به علت خستگی راننده بوده است، این افراد باید توجه کنند به هیچ عنوان در شب رانندگی نکرده تا حوادثی از قبیل تصادف و مرگ را تجربه نکنند.
تابلوهای راهنمایی و رانندگی یکی از مهم ترین تجهیزاتی هستند که رانندگان را در ایجاد نظم و رعایت قوانین رانندگی کمک کرده و از خطرات و تصادفات جاده ای جلوگیری می کنند.
بسیاری از تولیدکنندگان تابلوهای ترافیکی، این لوازم را با کیفیت بالا ساخته تا مردم کمتر در جاده ها دچار سوانح شوند. پلیس راهور و پیمان کاران جاده ای به طور معمول از این وسایل برای ایمن سازی مسیرهای شهری و بین شهری استفاده می کنند.
photo_2024-12-15_19-45-49.jpg
راه های کاهش خستگی در رانندگی
• با دقت بالا رانندگی کنید و به تابلوهای نظامی توجه داشته باشید
• در هر 2 ساعت رانندگی 15 دقیقه استراحت کنید.
• داشتن خواب کافی شبانه، توقف و استراحت کردن
• خوردن قهوه و کافئین
• خوردن تنقلات مانند تخمه و آجیل
• جویدن آدامس
• نوشیدن آب خنک
• گوش دادن به موسیقی های شاد
• شستن صورت و دست ها با آب خنک
• زدن کولر یا باز کردن پنجره های خودرو برای ورود هوای تازه به داخل اتومبیل
بیشترین تصادفات در چه رنج سنی اتفاق می افتد؟
با توجه به آماری که پلیس راهور اعلام کرده است گروه سنی 21 تا 30 و گروه سنی 60 سال به بالا، بیشترین سهم، در تصادفات و تلفات در طی سال های 90 تا 94 را به خود اختصاص داده است. به گفته پلیس، گروه سنی زیر 20 سال 7 % از تصادفات را به خود اختصاص می دهند.
photo_2024-12-15_19-45-57.jpg
علت اصلی تصادفات جاده ای چیست؟
با توجه به توضیحاتی که در این گزارش داده ایم حال شما بگویید، چند درصد تصادفات مرگبار به علت خستگی راننده بوده است؟ علت اصلی تصادفاتی که منجر به کشته شدن افراد می شود، خواب آلودگی و خستگی راننده بوده که حدود 64% آمار را در بر می گیرد.
در این گزارش با علت های مهم خستگی هنگام رانندگی و درصد آمار تصادفات آشنا شده ایم. اختلال در خواب و استفاده از قرص های خواب آور، می تواند موجب خواب آلودگی شما هنگام رانندگی شود و سنگینی پلک، سوزش چشم و شل شدن عضلات بدن را همراه خود به وجود آورد.
شما با جویدن آدامس، روشن کردن کولر، خوردن تنقلات، خواب کامل شبانه و … از خواب آلودگی در هنگام رانندگی جلوگیری کنید.