سورن پلاس 1385-1399

کشور
ایران ایران
کارخانه سازنده
---
نوع عرضه
مونتاژ
قیمت کارخانه
644,370,000 (تومان)
قیمت بازار
920,000,000 (تومان)
مشخصات فنی سورن پلاس
190 KM/H
حداکثر سرعت
12 ثانیه
شتاب 0 تا 100
کلاس بدنه
سدان
حجم موتور
1700 سی سی
نوع موتور
بنزین سوز
تعداد سیلندرها
4
نوع جعبه دنده
دنده دستی
مصرف سوخت ترکیبی
7.49 لیتر در 100 کیلومتر
مشخصات فنی بدنه
کلاس اتومبیلC Segment
وزن1257 کیلوگرم
تعداد فضای سرنشینان5
ابعاد و نوع لاستیک چرخهای جلو185/65R15
ابعاد و نوع لاستیک چرخهای عقب185/65R15
مشخصات فنی موتور
تعداد سوپاپ ها16
آرایش قرار گیری سیلندرهاخطی مستقیم
محل قرار گیری موتورموتور جلو
سیستم سوخت رسانیانژکتوری پاشش چند نقطه ای
حداکثر توان خروجی (دور بر دقیقه / اسب بخار)115 اسب بخار در 6000 دور در دقیقه
حداکثر گشتاور خروجی (دور بر دقیقه / نیوتن متر)160 نیوتون متر در 4500 دور در دقیقه
توان خروجی حجمی (اسب بخار بر لیتر)67.6 اسب بخار بر لیتر
ظرفیت باک60 لیتر بنزین + لیتر گاز + لیتر باک سوخت دوم
روغن مناسب برای خودرو10w40 SL
روغن مناسب برای خودرو 210w40 SN
مشخصات جعبه دنده ( Transmission )
تعداد دنده (جلو)5
محل قرار گیری اهرم تعویض دندهکنسول میانی
سیستم حرکتی خودرو (انتقال قدرت)موتور جلو دیفرانسیل جلو
سیستم ترمزها
نوع دیسک و کالیبر ترمز جلودیسکی
نوع دیسک و کالیبر ترمز عقبدیسکی
سیستم تعلیق و فرمان
نوع سیستم تعلیقمستقل برای هر چرخ
تعلیق جلومک فرسون
تعلیق عقبمستقل
کمک فنرهای جلوهیدرولیکی
کمک فنرهای عقبهیدرولیکی
نوع سیستم فرمانقدرت کمکی هیدرولیکی
عملکرد اتومبیل
حداکثر سرعت190 کیلومتر بر ساعت
شتاب 0 الی 100 (برحسب ثانیه)12 ثانیه
مصرف سوخت شهری(بنزین) لیتر در 100 کیلومتر
مصرف سوخت جاده ایی(بنزین) لیتر در 100 کیلومتر
استاندارد آلایندگییورو 5
محدوده گارانتی
محدوده گارانتی24 ماه یا 40 هزار کیلومتر
امکانات رفاهی سورن پلاس
کیسه های هوا ( نوع و تعداد )2 عدد ، کیسه هوای راننده و سرنشین
سیستم های پایداری و کمک رانندهABS دارای 4 کاناله به همراه EBD
سیستم های امنیتی و حفاظتیسامانه ضد سرقت ،قفل مرکزی با ریموت رادیویی
سیستم فرمان و هدایت پذیریقدرت کمکی هیدرولیکی
نوع غربیلک4 شاخه طراحی جدید با دکمه های کنترل سیستم صوتی
سیستمهای تهویه مطبوعکنترل اتوماتیک به همراه دریچه تهویه برای سرنشینان عقب
سیستم صوتی و تصویریسیستم صوتی جدید، MP3 با طراحی یکپارچه با رمز ضد سرقت، هندزفری موبایل و خروجی SUB Woofer بلندگوهای جلو و عقب، تیوتر، آنتن اکتیو
سیستمهای مولتی مدیاساعت دیجیتال
سیستم صندلیهای جلوتنظیم برقی در ۴ جهت و دستی در ۲ جهت پشتی صندلی‏های جلو، تنظیم اهرمی ارتفاع صندلی راننده، پشت سری صندلی جلو با قابلیت تنظیم ارتفاع و زاویه،صندلی راننده در ۶ جهت و صندلی کمک در ۴ جهت
سیستم صندلیهای عقبپشت سری صندلی عقب یکپارچه با صندلی، دسترسی به صندوق از داخل اتاق
سیستم آیینه هاتنظیم آینه‏ های جانبی برقی و مجهز به گرمکن، آینه‏های جانبی راهنمادار و تاشونده اتوماتیک، آینه چراغ دار روی آفتابگیر سمت شاگرد
سیستم شیشه هاشیشه بالابر برقی درهای جلو و عقب، شیشه‏ های بالابر برقی هوشمند (مجهز به آنتی ترپ و پاور ویندو) شیشه‏ های دودی و سولار(ضد اشعه مضرUV)
سیستم روشنایی جلوچراغهای جلو LED،چراغ مه شکن، تنظیم زاویه نور چراغ های جلو از داخل اتاق،سیستم روشنایی هنگام ترک خودرو
سیستم روشنایی عقبچراغهای عقب LED ، دارای چراغ سوم ترمز و مه شکن
سنسورهای پیش فعالسیستم سنسور دنده عقب
سیستم های کمک رانندگیسیستم کروز کنترل
12 دقیقه


سورن پلاس SOREN plus اولین فیس لیفت سورن و در اصل دومین فیس لیفت از خودروی محبوب ملی یعنی سمند است که اواخر سال 1398 توسط ایران خودرو به بازار ایران معرفی شد و سپس از سال 1400 تحویل خریداران گردید. این خودرو پس از نسخه‌های سورن ELX و سورن توربو سومین فرزند از خانواده سورن محسوب می‌شود. پس از بازگشت مجدد تحریم‌ها علیه ایران شرکت‌های مطرح خودروسازی همکاری خود را با تولیدکننده‌های ایرانی قطع کردند و از این رو خودروسازان داخلی بیش از پیش به انجام فیس لیفت‌ها روی آوردند. خصوصا ایران خودرو که با اضافه کردن یک پسوند پلاس به برخی از خودروهایش اقدام به انجام برخی بروز رسانی‌های فنی و ظاهری آنها کرد. سورن نیز از این قاعده مستثنی نبوده و در نسخه پلاس دستخوش تغییراتی نسبتا قابل قبول شده است.

 

نمای روبرو سورن سال سفید.webp

 

بررسی طراحی ظاهری

همانطور که اشاره کردیم سورن پلاس یک خودروی بروز شده از خودروی سورن است که از نظر ظاهری کمی تغییر کرده است. هنگامی که به نمای جلوی این خودرو نگاه می‌کنیم اولین موردی که به چشم می‌خورد گرافیک داخلی چراغ‌های جلو است. البته شکل کلی چراغ‌ها تغییری نکرده است. چراغ‌های روز که در واقع همان چراغ‌های کوچک خودرو نیز هستند به قسمت پایین چراغ اضافه شده و زمینه چراغ‌های اصلی نیز به رنگ مشکی درآمده است. جلو پنجره خودرو نیز از حالت قبلی که همرنگ با بدنه بود تغییر پیدا کرده و به رنگ مشکی درآمده که ترکیبش با چراغ‌های جلو ظاهری اسپرت تر  به این خودروی جدید ایران خودرو داده است. سپر و کاپوت خودرو نیز نسبت به نسخه‌های قبلی تغییری نکرده‌اند.

 

نمای روبرو سورن پلاس رندر.webp

 

به نمای جانبی خودرو که می‌رسیم تنها تفاوتی که سورن پلاس با نسخه‌های قبلی دارد در دستگیره درب‌ و طراحی رینگ‌ها خلاصه شده است. دستگیره درب‌ها اکنون برخلاف نسخه‌های قبلی که شبیه به سمند بودند، مشابه با دنا شده و بروز شده‌اند. همچنین در این خودرو شاهد طراحی جدید رینگ‌ها هستیم که خوشبختانه با ظاهر کلی خودرو هماهنگی قابل قبولی دارد. دیگر اجزا نیز کماکان مشابه با نسخه‌های قبلی هستند. اندازه شیشه درب‌ها مناسب است و از این نظر فضای دید و نور مناسبی را برای سرنشینان خودرو به ارمغان آورده است.

 

نمای جانبی سورن پلاس سفید.webp

 

نمای سه رخ جلو سورن پلاس سفید.webp

 

سورن پلاس سفید  در نمایشگاه خودرو سال 98.webp

 

در نمای عقب سورن پلاس نیز شاهد اندکی تغییرات نسبت به نسخه‌های قبلی هستیم. طراح کلی چراغ‌های عقب تغییری نکرده است اما گرافیک داخلی آنها مانند چراغ‌های جلو بروز شده است. تفاوت دیگری که این خودرو نسبت به نسخه‌های قبلی دارد اضافه شدن یک باله کوچک به عقب آن است که جنبه تزیینی دارد. همچنین یک نوشته فارسی سورن + نیز جای عبارت انگلیسی SOREN را گرفته است. دیگر قسمت های خودرو نیز تغییری نکرده‌ و از نسخه‌های قبلی به این نسخه رسیده‌اند.

 

نما عقب سورن پلاس سفید.webp

 

مشخصات فنی سورن پلاس

این خودرو از نظر مشخصات فنی تغییری نکرده است و روی آن همان پیشرانه معروف EF7 قرار دارد. این پیشرانه 4 سیلندر 1/7 لیتری تنفس طبیعی توانایی تولید 115 اسب بخار قدرت و 159 نیوتن متر گشتاور را دارد. همچنین جعبه دنده‌ای که روی این خودرو تعبیه شده یک جعبه دنده 5 سرعته دستی است که وظیفه انتقال قدرت پیشرانه را به چرخ‌های جلوی خودرو دارد.

طبق اطلاعات منتشر شده مصرف سوخت ترکیبی این خودروی ملی حدود 7/5 لیتر در 100 کیلومتر است و همچنین شتاب 0 تا 100 آن نیز حدود 12 ثانیه اعلام شده است. سیستم تعلیق چرخ‌های جلوی این سدان جدید ایران خودرو از نوع مک فرسون و سیستم تعلیق چرخ‌های عقب این خودرو نیز از نوع فنر پیچشی است که حاصل آن یک سواری نسبتا نرم و قابل قبول در میان خودروهای ایرانی است.

 

موتور سورن پلاس از نزدیک.webp

 

بررسی کابین و فضای داخلی

هنگامی که وارد کابین سورن پلاس شویم تغییرات نسبتا قابل قبولی را شاهد هستیم. در بالاترین قسمت داشبورد وسط به جای فضای درب دار نسخه‌های قبلی اکنون یک صفحه نمایش دیجیتالی مانند پژو 206 و رانا قرار گرفته است که اطلاعات مختلفی را نشان می‌دهد. دو دریچه مستطیلی بزرگ در زیر آن صفحه نمایش تعبیه شده‌اند. قسمت میانی داشبورد خودرو میزبان نمایشگر سیستم صوتی و همچنین سیستم تهویه مطبوع خودرو است که خوشبختانه به عملگر اتوماتیک نیز مجهز شده است.

 

فرمان و داشبرد سورن پلاس.webp

 

در قسمت انتهایی داشبورد نیز چند فضای مختلف برای جا دادن وسایل به همراه یک فندکی و درگاه USB و AUX تعبیه شده است. لازم به ذکر است برخی قطعات خودرو مانند دور داشبورد و دور خروجی‌های تهویه مطبوع خودرو به حالت طرح فیبر کربن درآمده‌اند و همچنین صندلی‌ها و کفی‌های خودرو نیز با خطوط قرمز تزئین شده‌اند که ترکیب این خطوط قرمز با بخش‌های طرح فیبر کربن ظاهر اسپرتی را به کابین این خودرو داده‌اند. غربیلک فرمان نیز به کل تغییر کرده و طراحی چهار شاخه‌ای دارد که مانند دنا شده است و خوشبختانه یکی از نکات مثبت طراحی کابین این خودرو محسوب می‌شود.

لیور دنده نیز در این خودرو تغییر کرده است. از نکات منفی کابین سدان جدید ملی می‌توان به کیفیت متوسط متریال داخلی و ایرادات مونتاژی اشاره کرد که ممکن است کمی برای سرنشینان خودرو خصوصا راننده آزار دهنده باشند. اما از نظر فضای کابین و صندوق عقب، این خودرو نیز همانند سایر نسخه‌های سورن یک خودروی جادار و مناسب خانواده‌های ایرانی است. فضای پا و سر برای سرنشینان هر دو ردیف خودرو قابل قبول است و برای کمتر کسی ممکن است آزار دهنده باشد.

 

فرمان و صندلی های سورن پلاس.webp

 

امکانات رفاهی و ایمنی سورن پلاس

این خودرو از نظر امکانات رفاهی در رتبه متوسطی قرار دارد. از امکانات رفاهی آن می‌توان به مواردی همچون سیستم فرمان هیدرولیک با کلیدهای کنترل روی غربیلک، تنظیم اتوماتیک تهویه مطبوع با کانال مجزا برای سرنشینان عقب، سیستم صوتی با رادیوپخش، چراغ‌های مه شکن جلو و عقب، امکان تنظیم ارتفاع نور چراغ‌های جلو از داخل، چراغ عقب LED، سیستم روشنایی ترک خودرو، چراغ نقشه‌خوان، آینه‌های جانبی برقی تاشونده راهنمادار مجهز به سیستم گرم‌کن، جمع کردن آینه‌های جانبی از داخل و روی سوئیچ، شیشه بالابرهای برقی درب های جلو و عقب مجهز به سیستم آنتی ترپ و پاور ویندوز، تریم داخلی مشکی به اضافه قطعات دکوراتیو جدید، زه و دستگیره همرنگ بدنه، طرح جدید دستگیره درها، روکش صندلی‌های جدید، اسپویلر عقب، قفل مرکزی با ریموت، کمربند ایمنی سه نقطه‌ای سرنشینان جلو، فرمان تلسکوپی، سنسور پارک دنده عقب، رینگ ۱۵ اینچی آلومینیومی، تنظیم پشتی صندلی راننده و سرنشین به صورت برقی، پشت‌سری‌های صندلی‌های جلو قابل تنظیم، کروز کنترل، باز کردن درب صندوق عقب از داخل و روی سوئیچ، دسترسی به صندوق از درون کابین، نمایشگر روی داشبورد، به همراه کامپیوتر سفری اشاره کرد.

همچنین این خودرو از نظر ایمنی به امکاناتی نظیر ترمز ضد قفل ABS، توزیع الکترونیکی نیروی ترمز EBD، ترمز جلو دیسکی خنک شونده، ترمز عقب کاسه‌ای و دو کیسه هوا ویژه راننده و سرنشین جلو اشاره کرد.

 

قسمت جلو سورن پلاس.webp

 

بررسی بازار و قیمت سورن پلاس

این خودرو در اردیبهشت ماه 1401 در بازار آزاد قیمتی حدود 345 میلیون تومان و در کارخانه نیز حدود 243 میلیون تومان قیمت دارد. همچنین نسخه‌های کارکرده و دست دوم این خودرو نیز با مدل 1399 و 1400 قیمتی بین 305 تا 335 میلیون تومان را دارد. سورن پلاس از نظر بازار خرید و فروش و همچنین خدمات پس از فروش حال و روز نسبتا خوبی دارد.

نتیجه گیری

همانطور که اشاره شد سورن پلاس یک فیس لیفت از سورن محسوب می‌شود که از نظر طراحی ظاهری و کابین دستخوش تغییراتی شده است. تغییراتی که به مراتب این خودرو را خصوصا برای جوانان جذاب‌تر از نسخه‌های دیگر سورن و حتی سمند کرده است. این خودرو از نظر فنی مشخصات قابل قبولی دارد و همچنین در بخش امکانات رفاهی و ایمنی نیز به امکانات خوبی مجهز شده که می‌توانند برگ برنده این خودرو نسبت به رقبایش باشد. این خودرو نکات مثبتی همچون بهبود نسبی ظاهر بدنه و کابین و اضافه شدن کروز کنترل و برخی امکانات رفاهی نسبت به نسخه‌های قبلی، گستردگی مناسب نمایندگی‌های خدماتی و بازار دست دوم بهتر از رقبای چینی را داراست و در مقابل نکات منفی نظیر قدیمی بودن پلتفرم و پیشرانه، افزایش قیمت نسبتاً زیاد در قیاس با سورن ELX و کیفیت متوسط متریال داخلی را دارد. اما از زمان عرضه به بازار این خودرو با استقبال خوبی مواجه شده و در نتیجه بازار پر رونقی دارد.