به بهانه بازنشستگی اِدوارد تی ولبرن مدیر طراحی برجسته جنرال موتورز
ادوارد تی ولبرن طراح و خالق شماری از بهترین خودروهای 40 سال اخیر شرکت جنرال موتورز آمریکا پس از گذران یک دوره 44 ساله سرانجام از سمت خود کنار رفت. او که در 14 دسامبر 1950 در شهر فیلادلفیای ایالت پنسیلوانیا به دنیا آمد، خالق بسیاری از خودروهای پرفروش شرکت جنرالموتورز از جمله بیوک اِنکلاو و شورولت مالیبو است اما علاوه بر این خودروهای مشهور، او کار طراحی 9 خودروی بهیاد ماندنی را نیز در پرونده خود دارد که در اینجا به هر یک از این خودروها نگاهی کوتاه میکنیم.
خودرویی شگفتانگیز در طراحی و مهندسی با کابینی واقعا زیبا و پیشرانهای فوقالعاده سریع. چرا نباید این خودرو را دوست نداشت وقتی "همهچیزتمام" است. من که این یکی رو پارک میکنم جلوی خونمون!
این خودروی اسپرت که بر روی پلاتفورم مشترک با ساتورن اسکای ساخته شد گرچه به تند و تیزی مزدا میاتا نبود اما واقعا خودروی زیبا و خوبی بود.
این خودرو زیبا که به عنوان شگفتی نمایشگاه خودروی دیترویت امسال معرفی شد. البته این خودرو علیرغم همه محبوبیتش هنوز هم دور از خط تولید گذران عمر میکند اما در هر صورت ولبرن و تیم همکارش به طراحی و ساخت چنین خودرویی افتخار میکنند.
وقتی جنرالموتورز و اد ولبرن میخواستند برای رویداد پابلبیچ 2011 خودرویی از کادیلاک مهیا کنند سیهل را خلق کردند. این خودروی زیبا و واقعا کامل هنوز هم بهترین چیزی است که طی این سالها از کادیلاک بیرون آمده گرچه هنوز که هنوز است پایش به خط تولید نرسیده است. برای تعریفش تنها میتوان 4 کلمه گفت : قدرتمند، کشیده، زیبا و غنی.
هرچقدر که کادیلاک نمونههای مفهومی کمنظیری معرفی نموده اما محصولات تولیدیش به پای مفهومیهایش نمیرسند. بااینحال نسل دوم کادیلاک سیتیاس دقیقا همانچیزی است که باید باشد. چیزی که از آلمانها عقب نمیماند و در انواع استیشن، کوپه و سدان تولید میشود.
کادیلاک برنامه دارد این کانسپت زیبا را در چارچوب استراتژی خود، به عنوان مدلی کوپه و لوکس با کد CT8 تولید نماید. ما آرزو میکنیم هرچه زودتر این اتفاق بیفتد.
پیش از آنکه طراحی ریترو فراگیر شود و پس از فولکسواگن بیتل و تجدید حیاتش با همان شمایل، شورولت SSR دومین خودروی مشهور با طراحی ریترو بود که تا سال 2000به بازار معرفی شده بود. این تراک آمریکایی به حدی از طراحی جالبی برخوردار بود که همه آنرا با یک کابریولت اسپرت اشتباه میگرفتند.
گرچه به نظر میرسد این مفهومی خاطرهانگیز مهمترین طراحی ولبورن نبود اما نماد خوبی برای نمایش نگاه و نفکر رو به آینده جنرالموتورز بود. معماری خلاقانه این مفهومی و توانمندیهای نوین آن در بهکار بردن دوربینهای دید کناری به جای آینه و سیستم رانندگی بدون سیم از این مدل یک مفهومی هیجان انگیز ساخت.
دهه 1980 دورهای نبود که خودروهای آمریکایی بهترین طراحی را داشته باشند. اما در این میان یک استثنا وجود داشت و آن هم الدزموبیل آئروتک بود. این خودروی آئرودینامیک با قدرت 1000اسب بخار در زمانه خود چنان غوغایی به پا کرد که عالمگیر شد. این ابرخودرو توانست به سرعت 257 مایل یا 413کیلومتر در ساعت را پشت سر بگذارد.