کارشناسان بر این باورند که بازار خودرو روزهای آرامی را سپری میکند. تا آنجا که هر روز خلوت تر از روز قبل می شود و این امر دلیلی ندارد جز افزایش عرضه و کاهش تقاضا بهامید افت بیش تر قیمت ها.
بازار خودروهای داخلی در روزهای پایانی سال بهدلیل نبود مشتری و خریدار واقعی، هر روز شرایط بحرانیتری را نسبت بهروز گذشته تجربه میکند و این درحالی است که در بازار شب عید امسال، بهدلیل بالا بودن قیمتها تا اینجای کار در همین بازار خراب نیز از خودروهای کارکرده نسبت بهخودروهای صفرکیلومتر استقبال بیشتر و بهتری شده است.
بازار خودرو این روزها بیشتر از هر زمان دیگری چشم به قیمت ارز دوخته و همگام با نوسانات آن، شاهد تغییر در نرخ خودروها نیز هستیم. هرچند که بهگفته فعالان این بازار درحال حاضر شرایط با ثباتتری را نسبت بهماههای گذشته تجربه میکنیم، اما پیشبینی میشود بههمراه تغییر و تحولات سیاسی در ماههای آینده، این بازار نیز با تحولاتی مواجه شود.
بدون شک یکی از اصلیترین دلایل افزایش قیمت خودرو، صعود نرخ ارز است؛ چراکه با افزایش قیمت ها، بازار دچار التهاب و تقاضای کاذب شده و این روند بهصعود بیشتر قیمتها و تورم افسارگسیخته دامن میزند و از سوی دیگر بازار را وارد رکود میکند؛ چرا که دلالان بهامید گرانی بیشتر از فروش خودرو سرباز میزنند و این بهخودی خود بهکاهش عرضه میانجامد.
اما طی هفتههای اخیر همزمان با روی کار آمدن دولت جدید در ایالاتمتحده آمریکا انتظارها برای رسیدن بهیک توافق سیاسی در عرصه بینالملل دوباره بالا گرفته است و تنها چند روز بهمشخص شدن وضعیت برجام باقی مانده که این امر خود بهالتهابات ارزی دامن میزند. اما کارشناسان بر این باورند که بازار خودرو روزهای آرامی را سپری میکند. تا آنجا که هر روز خلوتتر از روز قبل میشود و این امر دلیلی ندارد جز افزایش عرضه و کاهش تقاضا به امید افت بیشتر قیمت ها.
درحال حاضر کارشناسان معتقدند «افزایش پنج درصدی قیمتها در بازار خودرو همزمان با افزایش دوباره بهای ارز طی چندهفته اخیر، با بازگشت آرامش بهبازار ارز و بهتبع آن کاهش قیمت دیگر محصولات تا حدی از میان رفته است.» درواقع یکی از دلایل آرامش بازار خودرو نیز کاهش نرخ ارز است که البته باید گفت این شرایط نیز تا حدی میتواند موقتی باشد. البته با افزایش میزان تولید و عرضه محصول بهبازار و تثبیت بهای ارز شاهد ریزش بیشتر قیمتها تا پایان سال خواهیم بود.
بررسی وضعیت بازار خودرو طی روزهای گذشته، از کاهش قیمت در نخستین هفته از آخرین ماه سال 99 حکایت دارد و نسبت بههفته پایانی بهمنماه، شاهد کاهش قیمتها تا حداقل دو میلیونتومان برای اکثر خودروهای داخلی بودهایم و این درحالی است که برخی کارشناسان معتقدند شاید دوباره شاهد افزایش اندک قیمتها در دو هفته پایانی سال بهدلیل رشد تقاضا برای سفرهای نوروزی باشیم.
با این حال نوسانات قیمتی اخیر در بازار خودرو تاثیر چندانی روی قیمت خودروهای وارداتی نداشته و بازار بدون مشتری آن سبب شده است شاهد ثبات قیمت در این بخش باشیم.
کارشناسان صنعتخودرو معتقدند واگذاری تعیین قیمت خودروهای کمتیراژ بهخودروسازان با وجود حضور حداکثری شورایرقابت در فرآیند تعیین قیمت پرتیراژها میتواند موثر باشد و با افزایش تولید این دسته از خودروها تا اندازهای از زیان خودروسازان کاسته خواهد شد.
بهعبارت دیگر برخی کارشناسان معتقدند آزادسازی قیمتها راهی برای کنترل بازار خودرو است. از طرفی حذف شورایرقابت از چرخه قیمتگذاری با تکذیب مسئولان وزارت صمت همراه شده و بر این موضوع تاکید شده است که براساس تازهترین تصمیم، خودروسازان مسئول قیمتگذاری خودروهای کمتیراژ خواهند بود و شورایرقابت همچنان مسئول قیمتگذاری خودروهای پرتیراژ است.
همچنین برخی دیگر از کارشناسان معتقدند وزارت صمت بهدنبال آزادسازی قیمت خودرو نیست؛ بلکه براساس بسته جهش تولید، قیمت برخی خودروها که کمتیراژ محسوب میشوند، براساس ضوابط هیات تعیین و تثبیت قیمتهای سازمان حمایت در اختیار هیاتمدیره خودروسازان قرار میگیرد و درمورد خودروهای پرتیراژ همچنان قیمتگذاری بهشکل سابق است تا مصرفکنندگان واقعی از افزایش قیمتها آسیب چندانی نبینند.
در بازارامروز هر دستگاه پارس سال 214 میلیون تومان، پارس ال_ایکس 251 میلیون تومان، سمند ال_ایکس 185 میلیون تومان، سمند EF7 بنزینی 202 میلیون تومان، سمند دوگانه سوز 224 میلیون تومان، دنا معمولی 261 میلیون تومان، دنا پلاس معمولی 301 میلیون تومان، 206 تیپ 2 حدود 195 میلیون تومان، 207 دستی 280 میلیون تومان،پژو 207 اتوماتیک پانوراما 420 میلیون تومان، پراید 111 حدود 125 میلیون تومان، پراید 131 حدود 107 میلیون تومان، تیبا صندوقدار 122 میلیون تومان، تیبا هاچ بک 131 میلیون تومان، کوییک دستی معمولی 145 میلیون تومان و ساینا معمولی 136 میلیون تومان قیمتگذاری شدند.